Про що говорять в окопі

20:51, 06.12.2023
Про що говорять в окопі

Позиції ЗСУ на Бахмутькому напрямку. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Сьогодні буде багато привітань, листівок, тостів та нагород! День ЗСУ! Величезна шана тим, хто ризикував своїм життям заради свободи України.

 

Багато родин сьогодні будуть поминати полеглих рідних та протирати отримані відзнаки (посмертно). Яка гірка правда, коли тисячі хлопців і дівчат так і не відчули радість нагород в житті. Невже потрібно віддати життя та активізувати громадськість  – аби отримати належну вдячність за мужність в бою?

 

Виходить за повагу потрібно боротись. І щоб не забули про наших воїнів, ми зберігаємо згадку.

 

Кожного року ми  з  Наталією Прилуцькою проводили онлайн -марафони «Доба пам’яті» – на одному диханні, за покликом серця, без підтримки від будь-яких бюджетів.

 

Наша «хімія» розповідей лунала для того, аби розповісти суспільству історії тих українців, які віддали своє життя під час боротьби у  російсько-українській війні. Розповіді, спогади, історії цілу добу.

 

Я вірю в те, що буде після перемоги натхнення розказати історії, про які не чули, про життя та мрії, які не реалізовані, ми  це зробити зможемо. Але сильніше…дуже, якщо вистачить сил. Це теж частина історії ЗСУ, тому сьогодні про це говорю.

 

З 2014 я стільки втратив побратимів, друзів, знайомих на війні…Телефонна книга переповнена контактами з ними, моя рука досі не піднімається видалити хоч один номер. Вони є. Повсюди бачу своїх добрих друзів, які навчили мене тому, що для мене стало цінним. Одне з них – це пам'ять.

 

Я думаю, що певна кількість з моїх друзів були би напевно ще живі, як би всі українці, що живуть своїм особистим життям, не шукали відстрочки або прикриття від оборони країни, а серйозно та по-справжньому би ставились до війни…

 

Сьогодні «На щиті» повезли тіла полеглих наших побратимів з Кліщіївки до Києва: Жигайло Євгена та Фоміних Анатолія. Чудові хлопці! У Толі Фоміних залишилось 5 неповнолітніх діток! Сум…

 

Вічна Вам слава ! Ви справжні воїни!

 

Костянтин ВІННИЧЕНКО, Кліщіївка Бахмутського району Донецької області

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попереду довга зима. Чи змінилось щось  мотивації битися