Підсанкційний олігарх Новинський намагався захопити «Харківобленерго»

16:53, 27.12.2023
Підсанкційний олігарх Новинський намагався захопити «Харківобленерго»

Підсанкційний олігарх Новинський захоплює владу в АТ "Харківобленерго" та нарощує свій вплив в енергетиці. (Фото: Харківобленерго)

У "Харківобленерго" заявили про спробу захопити контроль над підприємством підсанкційним олігархом Новинським.

 

Як інформує УМ, відповідну заяву компанія опубліковала 27 грудня у Фейсбуці.

 

"На другий рік повномасштабного вторгнення одіозний проросійський олігарх Вадим Новинський залишається акціонером АТ "Харківобленерго" через підконтрольну компанію "Смарт Холдинг": йому належить майже 25 відсотків акцій харківського енергетичного підприємства. Вказане становище не змінили ані рішення суду про визнання недійсним договору купівлі-продажу акцій Новинським, ані персональні санкції, накладені на олігарха Президентом України. Тобто, якщо є ресурси та медійний вплив, можна ігнорувати суди та рішення голови держави", - йдеться у дописі.

 

Наголошується, що "Харківобленерго" є стратегічним підприємством, від якого залежить електропостачання всієї прифронтової області.

 

"Зважаючи на персональні санкції, накладені на Новинського ще у грудні 2022 року, він не мав права голосувати на загальних зборах АТ "Харківобленерго" через свою компанію. Вказане обмеження встановлюється законом і технічно забезпечується депозитарною установою, на рахунках якої перебувають акції Новинського, в даному випадку ТОВ "Стандарт". Тобто держава, реалізуючи санкційну політику щодо таких осіб, чітко вказала: активи ми у вас заберемо пізніше, після запровадження дієвого механізму їх вилучення, але зараз ви як ворожі агенти не повинні впливати на управління цими активами. Цілком справедливе, логічне рішення, забезпечене законом", - вважають у компанії.

 

За даними пресслужби, напередодні загальних зборів АТ "Харківобленерго", які відбулися 25 грудня, "якимось незрозумілим чином акції Новинського знову стали голосуючими".

 

При цьому на вказаних загальних зборах розглядалося питання обрання нового складу Наглядової ради – органу, який призначає і звільняє керівництво товариства та вирішує інші важливі питання діяльності підприємства.

 

"Отже, Вадимом Новинським та фактично підконтрольною йому депозитарною установою ТОВ "Стандарт" було повністю проігноровано вимоги закону та указу Президента України з метою захопити владу в АТ "Харківобленерго". Вказане стало можливим за сприяння підконтрольної "Смарт Холдингу" депозитарної установи, яка при заміні програмного забезпечення подала до ПАТ НДУ недостовірні дані без урахування санкцій, застосованих РНБО та затверджених указом Президента України", - пояснюють в обленерго.

 

Такі дії є недопустимими та повинні бути негайно припинені Службою безпеки України та Міністерством юстиції України, підсумували в АТ.

 

У грудні 2022 року РНБО застосувала персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до депутата Верховної Ради кількох скликань від політичної партії "Опозиційний блок", бізнесмена та проросійського політика Вадима Новинського. Санкції та обмежувальні заходи застосовуються на п'ять років.

 

Як повідомляла УМ, Вадим Новинський відреагував на санкції РНБО.