Розмінування Чорного моря: Болгарія, Румунія і Туреччина закликають інші держави приєднатися

10:24, 08.01.2024
Розмінування Чорного моря: Болгарія, Румунія і Туреччина закликають інші держави приєднатися

Чорне море рашисти буквально нашпигували мінами й із цим потрібно щось робити.

Приєднатися до ініціативи з очищення Чорного моря від мін і забезпечення безпеки морських шляхів – Болгарія, Румунія і Туреччина запросили долучитися й іншим країнам.

 

Як інформує УМ, про це повідомили Euractiv Bulgaria в Міністерстві оборони Болгарії.

 

Ініціатива залишається відкритою для спільних дій і участі протимінних сил і засобів інших країн-членів НАТО за межами Чорноморського регіону.

 

"Наразі протимінні кораблі трьох чорноморських держав-членів НАТО – Болгарії, Румунії та Туреччини – братимуть участь у протимінній військово-морській групі в Чорному морі", – повідомили Euractiv в міністерстві.

 

Уряд Болгарії наголошує, що діяльність групи не буде спрямована проти будь-якої іншої країни, а операція з розмінування Чорного моря, як очікується, допоможе поліпшити взаємодію і добросусідські відносини між учасниками.

 

Підписання Меморандуму про взаєморозуміння між урядами Болгарії, Румунії і Туреччини має відбутися в Стамбулі в четвер, після чого розпочнеться процес оперативного планування, спрямований на розробку детальних документів та інструкцій щодо дій групи. Цей процес може зайняти до декількох місяців.

 

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну румунські, болгарські та турецькі військові водолазні команди регулярно знешкоджують міни, що дрейфують у їхніх водах. У жовтні вперше стало відомо, що ці три країни обговорюють створення спільних сил для очищення Чорного моря від мін.

 

Ці мінно-тральні сили не вважатимуться операцією НАТО, але стануть першою великою спільною дією чорноморських союзників з часу, коли президент РФ Владімір Путін віддав наказ про вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

 

Як повідомляла УМ, Туреччина, Румунія та Болгарія створять спецпідрозділ для розмінування Чорного моря.