На окупованих територіях росіяни вилучають нерухомість під виглядом реконструкції

21:35, 20.01.2024
На окупованих територіях росіяни вилучають нерухомість під виглядом реконструкції

Мародерство - це типова практика для росіян з часів більшовицької революції 1917 року. (sprotyv.mod.gov.ua)

Російські мародери грабують помешкання українців на окупованих територіях під виглядом реконструкції.

 

З часу повномасштабного вторгнення тут процвітає санкціоноване державою-окупантом мародерство.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Центр національного спротиву в суботу.

 

«Під виглядом програми відновлення житла росіяни силою проникають в помешкання, де на момент проведення робіт не було мешканців. Двері зрізаються спеціальними інструментами, навіть якщо квартира не зазнавала пошкоджень. Після проникнення в помешкання такі псевдобудівельники здійснюють огляд майна мешканців та вилучають усе, що має хоч якусь цінність», - пишуть у Центрі.

 

Мешканці ТОТ говорять, що з їхніх квартир було викрадено: побутову техніку, електроніку, сантехніку, інструменти, верхній одяг та навіть консервацію з продуктами тривалого зберігання.

 

«Після себе, у кращому випадку, окупанти залишають дешеві металопластикові вікна зі склопакетом, без обробки відкосів (привіконного простору), що жодним чином не сприяє збереженню квартири. Часто приміщення залишають без вхідних дверей, що надалі призводить до зникнення усього майна з такої квартири», - наголошують в Центрі нацспротиву.

 

Мало цього, окупанти здійснюють тиск на власників такого нерухомого майна. Їх змушують перереєструвати квартири відповідно до російського законодавства, що зокрема вимагає отримання російського паспорта.

 

У протилежному випадку таке майно вони визнають “безгосподарним” та передають як службове житло для росіян, що відряджаються на ТОТ або ж продають для росіян, які виявили бажання переїхати сюди.

 

«Така поведінка росіян яскраво демонструє їхнє зневажливе ставлення до права власності. Примітно, що навіть нацисти не вдавались до такого. Зокрема у 2013 році в Парижі відкрили квартиру, в яку з 1940 року ніхто не заходив. В той час як для росіян це типова практика з часів більшовицької революції 1917 року», - констатують у Центрі.

 

Як повідомляла "УМ", окупанти за останні місяці минулого року побудували десятки кілометрів нових окопів та оборонних споруд  у Запорізькій та Донецькій областях.