НАТО запустить центр оборонної підготовки для українських військових

11:27, 15.02.2024
НАТО запустить центр оборонної підготовки для українських військових

У НАТО запустять центр оборонної підготовки для українських військових – він доповнить навчальну місію ЄС.

Центр для оборонної підготовки, аналізу та освіти для українських військових запустить НАТО. Цей новий проєкт має на меті розширити навчальну місію ЄС та програми, які наразі успішно функціонують у країнах-союзниках.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання El Pais.

 

Мета цього проєкту – не лише надати Україні підтримку у підготовці солдатів та військового персоналу, а й сприяти приведенню її сил у відповідність до стандартів Альянсу, до якого вона має намір приєднатися у майбутньому.

 

Дотепер Альянс намагався всіляко уникати прийняття рішень, які країна-агресор Росія могли б трактувати для себе як загрозливі. Тому саме члени альянсу на двосторонній основі або у складі груп забезпечували Україну військовою технікою та навчанням. Цей новий центр відображає зміну такої філософії та встановлює нові стосунки між НАТО та Києвом.

 

Наразі союзники альянсу активно обговорюють, звідки буде здійснюватися фінансування нового центру (чи це буде із загальних рахунків НАТО чи з бюджетного фонду), і який тип інструкторів буде працювати в ньому. Це можуть бути інструктори, які будуть працювати на новій базі, або персонал, що буде направлений членами НАТО на тимчасову роботу, повідомляють дипломатичні джерела, які ознайомленні з перебігом внутрішніх переговорів.

 

Міністри оборони НАТО незабаром остаточно узгодять деталі проєкту, який, ймовірно, отримає остаточне схвалення на саміті у Вашингтоні у липні.

 

Раніше повідомлялося, що українські захисники проходять навчання на зенітних ракетних комплексах Patriot в Іспанії. Іспанські інструктори навчають солдатів технічного обслуговування ракетної системи.

 

Додамо, що Німеччина цього року хоче навчити ще 10 тисяч військових з України. На сьогодні близько 40 000 українських військових пройшли підготовку в ЄС через місію EUMAM.

 

Як повідомляла УМ, НАТО буде сильнішим з Україною.