«Батьківське щастя»: НБУ вводить в обіг нову пам’ятну монету

15:03, 01.03.2024
«Батьківське щастя»: НБУ вводить в обіг нову пам’ятну монету

Чергова нова монета від Нацбанку. (Фото: t.me/nbu_ua)

Національний банк України в перший день весни запроваджує в обіг нову пам’ятну монету, натхненної безмежним щастям батьківства, під назвою «Батьківське щастя»

 

Як інформує УМ, про це 1 березня повідомив регулятор у Telegram.

 

На її аверсі розміщено композицію: батьківські руки, які ніжно тримають ніжки немовляти як символ довіри, захисту та любові, що єднає родину.

 

На реверсі зображено дитя, яке мирно спить на м’яких хмаринках серед іграшок (виконане кольоровим друком). Над немовлям – брязкальце, що сяє на тлі нічного неба й дарує безтурботні сни, відчуття спокою та затишку.

 

Пам’ятна монета “Батьківське щастя” виготовлена з нейзильберу та має номінал 5 гривень.

 

Тираж монети – до 100 000 штук (у сувенірній упаковці).

 

Цінителям нумізматики та всім, хто бажає зберегти цю памʼятну монету як символ батьківської любові та щастя, стане доступна для придбання з 7 березня 2024 року.

 

Монету можна буде знайти в інтернет-магазині Національного банку України та у визначених банках-дистриб’юторах (АТ АБ “УКРГАЗБАНК”, АТ “АБ “РАДАБАНК”, АТ “ТАСКОМБАНК”, АТ КБ “ПриватБанк”).

 

Планується, що через інтернет-магазин буде реалізовано 25 тисяч штук, з яких 15 тисяч стануть доступними вже у перший день продажу.

 

Нагадаємо, на початку 2024 року вартість іноземної валюти в України різко зросла, однак наприкінці січня пішла на спад. При цьому було куплено найбільше валюти за останнє десятиріччя.

 

Протягом першого місяця цього року українці купили в банків готівкової та безготівкової валюти на $2,386 млрд (в еквіваленті), а продали — на $1,282 млрд.

 

Таким чином, чиста купівля іноземної валюти в січні склала $1,103 млрд. Цей показник став найбільшим за останні 11 років, коли у 2012-му чиста купівля становила $1,523 млрд.

 

Порівняно з груднем 2023 року обсяг валюти в січні зріс на 7,5%.

 

Варто наголосити, що упродовж  2023 року фіксувалося значне зростання обсягу готівки серед населення України. Українці накопичили на 11,8 млрд доларів більше, ніж 2022 року: тоді загальна сума готівки у валюті становила 10,1 млрд доларів. Ці обсяги включають готівкову валюту як населення, так і бізнесу.

 

Таким чином, станом на початок 2024 року сумарний обсяг готівкових коштів в доларах, що зберігають українці, досяг 120 млрд доларів.

 

Як повідомляла УМ, «Український борщ»: НБУ випустив пам’ятні монети номіналом 5 та 10 гривень.