Захист північної території: у Фінляндії, Норвегії та Швеції розпочалися навчання НАТО

11:26, 04.03.2024
Захист північної території: у Фінляндії, Норвегії та Швеції розпочалися навчання НАТО

На півночі Європи стартують військові навчання НАТО. (Фото з відкритих джерел)

У північних регіонах Фінляндії, Норвегії і Швеції  в понеділок, 4 березня, розпочинаються навчання НАТО «Nordic Response 2024», в яких візьмуть участь понад 20 тисяч солдат з 13 країн.

 

Як інформує УМ, про це повідомило агенство АР.

 

У навчаннях, які триватимуть до 15 березня, беруть участь Бельгія, Велика Британія, Канада, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Норвегія, Іспанія, Швеція і США.

 

Приблизно половина військ, що беруть участь у навчаннях, тренуватиметься на суші. Решта тренуватиметься на морі за участю понад 50 підводних човнів, фрегатів, корветів, авіаносців і різних десантних суден, а також у повітрі за участю понад 100 винищувачів, транспортних літаків, літаків морської розвідки і гелікоптерів, повідомляють норвезькі військові.

 

Зазначається, що спільні навчання будуть зосереджені на обороні і захисті Скандинавського регіону.

 

Фінляндія вперше візьме участь як повноправний член Альянсу. За словами фінських військових, у навчаннях «Nordic Response-2024» беруть участь понад 4 тисяч фінських солдатів.

 

Протягом багатьох років навчання НАТО, які проводяться двічі на рік в арктичних районах на півночі Норвегії, мали назву Cold Response ("Холодна відповідь").

 

«Проте завдяки розширенню НАТО за рахунок Фінляндії, а згодом і Швеції, ми розширюємо навчання до Nordic Response», – йдеться на сайті норвезьких збройних сил.

 

Як зазначається, цього року навчання в рівній мірі приймають Фінляндія, Норвегія і Швеція.

 

Нагадаємо, що з 20 листопада по 1 грудня 2023 у Фінській затоці та Архіпелаговому морі під керівництвом ВМФ Фінляндії пройшли військово-морські навчання «Freezing Winds 23».

 

Як повідомляла УМ, Найбільші із періоду «Холодної війни»: НАТО розпочинає навчання «Непохитний захисник».