Повністю демонтувати Арку дружби народів у Києві вимагають історики

14:05, 29.03.2024
Повністю демонтувати Арку дружби народів у Києві вимагають історики

Арка дружби народів (перейменована на Арку свободи українського народу) у Києві. (Фото – Gleb Garanich / REUTERS)

Київська «Арка свободи українського народу», яка донедавна була «Аркою дружби народів» належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу.

 

Як інформує УМ, про це 29 березня повідомили на сайті  Українського інституту національної пам’яті.

 

Такими є висновки експертної комісії Українського інституту національної пам'яті з визначення належності об'єктів до символіки російської імперської політики.

 

“Розміщена в Хрещатому парку міста Києва Арка дружби народів, що присвячена подіям, пов'язаним зі здійсненням російської імперської політики та її глорифікацією (встановлена 1982 р. з нагоди 60-річчя утворення СРСР і 65-річчя Жовтневого перевороту 1917 року), належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу”, – йдеться у висновках експертної комісії.

 

Експертна комісія зазначила, що попри перейменування об'єкта на Арку свободи українського народу, монумент репрезентує радянські ідеологеми й конотації, тому становить загрозу національній безпеці України.

 

Нагадаємо, Київська міська рада в травні 2022 року ухвалила рішення про декомунізацію назви Арки дружби народів і перейменувала її на Арку свободи українського народу. У квітні цього ж року біля арки демонтували радянський монумент робітників.

 

У листопаді 2018 року на арці зробили інсталяцію “Тріщина дружби”, присвячену українським політв’язням Кремля, зокрема режисерові Олегу Сенцову.

 

Арку дружби народів відкрили в 1982 році на території Хрещатого парку з нагоди 60-річчя утворення СРСР і 65-річчя Жовтневого перевороту 1917 року. Під нею розташували монумент дружби народів, присвячений “об'єднанню України з Росією”, що зображував двох робітників – українця та росіянина, які тримають орден “Дружби народів” зі стрічкою.

 

Як повідомляла УМ, в Києві перетворили "Арку дружби народів" на веселку піід час проведення Євробачення-2017.