У Польщі на місцевих виборах здобула перемогу партія Качинського

12:12, 09.04.2024
У Польщі на місцевих виборах здобула перемогу партія Качинського

Лідер "Права і справедливості" Ярослав Качинський задоволений результатами виборів (Фото: ВВС)

Опозиційна «Право і Справедливість» (PiS) Ярослава Качинського 7 квітня перемогла на виборах до сеймиків воєводств (аналог обласних рад в Україні) Польщі під час місцевих виборів.

 

Вона отримала 34,2%, випереджаючи правлячу «Громадянську коаліцію» (KO) з 30,5% голосів.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в офіційних даних Державної виборчої комісії Польщі після опрацювання 100% виборчих бюлетенів.

 

Коаліція партій «Третій шлях» (Польська селянська партія і партія «Польща 2050») здобула 14,2% голосів виборців, коаліція націоналістичної «Конфедерації» і безпартійних самоврядувальників - 7,2%, а Лівиця - 6,3%.

 

Явка на виборах склала 51,9%, що на 3% менше порівняно з попередніми місцевими виборами в Польщі у 2018 році (54,9%)

 

Офіційні результати виборів незначно відрізняються від даних екзит-полу, оприлюдненого в неділю після закриття виборчих дільниць. Порівняно з даними екзит-полу, PiS отримала на виборах до сеймиків на пів відсотка більше, а «Третій шлях» - на 0,7% більше, інші партії дещо втратили.

 

Коментуючи офіційні результати виборів, глава польського уряду, лідер KO Дональд Туск написав у мережі X, що PiS Качинського у першому турі на виборах мерів програв суперникам у 100 найбільших містах Польщі. За його словами, у сеймиках воєводств PiS матиме більшість лише у 5-ти з 16-ти воєводств.

 

Другий тур місцевих виборів у Польщі, під час яких обиратимуть мерів міст, бургомістрів та війтів, відбудеться 21 квітня. У багатьох великих містах Польщі мерів було обрано вже в першому турі. Зокрема з великим відривом вже у першому турі перемогли мер Варшави Рафал Тшасковський і мер Гданська Александра Дулькевич.

 

Нагадаємо, що вибори у Польщі відбулися 7 квітня. Вони пройшли спокійно.

 

Як повідомляла УМ, Невгамовні фермери: у Польщі на трьох  пункти пропуску «заблоковано» 1400 вантажівок.