«Бахчисарай» та «Макіївка» в «Дії»: у продаж запущено дві нові військові облігації

14:05, 22.04.2024
«Бахчисарай» та «Макіївка» в «Дії»: у продаж запущено дві нові військові облігації

Продаж ще двох іменних військових облігацій запустили в «Дії». (Фото: Телеграм FEDOROV)

Продаж двох нових іменних військових облігацій, присвячених тимчасово окупованим українським містам — Бахчисараю і Макіївці,  відсьогодні запустили в «Дії».

 

Як інформує УМ, про це 22 квітня повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Телеграм.

 

«Військові облігації — це цінні папери й дієвий спосіб підтримати українську економіку та армію», — зазначив міністр.

 

За його словами, українці вже придбали через «Дію» понад 4 мільйони облігацій і заробили на цьому більш ніж 94 мільйони гривень.

 

Облігації мають такі ставки й дати виплат:

 

Бахчисарай: ставка від 17%, дата виплати — 28.01.2026;

Макіївка: ставка від 16%, дата виплати — 12.03.2025.

 

Нагадаємо, що військові облігації — це особливий вид державних облігацій, які випускаються під час війни для підтримки економіки. Фактично, держава запозичує гроші у своїх громадян на період війни, гарантуючи повернення цих коштів у майбутньому.

 

Головна особливість цих облігацій в їхньому цільовому призначенні — винятково підтримка обороноздатності та функціонування держави в умовах війни. Також зазвичай вартість таких облігацій роблять значно нижчою за традиційні, аби залучити до інвестування якнайбільше людей. Випуск військових облігацій під час війни — звична справа для держав, так робили країни і під час Першої, і під час Другої світових війн.

 

Державні облігації працюють за таким самим принципом, як і депозит у банку — але гарантом виступає держава, а не банк. Українські річні військові облігації продають з річною ставкою 11%, є також і короткострокові — на кілька місяців, але з меншою ставкою. Вартість однієї облігації становить 1 000 гривень. Держава гарантує, що після війни обовʼязково поверне всім власникам облігацій кошти з відсотками. Загалом Україна планує залучити завдяки військовим облігаціям близько 400 мільярдів гривень (це близько третини українського держбюджету).

 

Аби максимально залучити громадян до придбання військових облігацій, багато банків і брокерів суттєво спростили процедуру реєстрації та інвестування, а також оприлюднили чіткі інструкції, як купувати облігації. Деякі з них також пропонують облігації в доларах США з іншою відсотковою ставкою. Ось перелік фінустанов, де можна купити облігації:

 

Купівлю облігацій без обмежень мінімальної суми (починаючи з 1 000 гривень) можна здійснити в Укргазбанк; Укрексімбанк; Альфа-банк; ПУМБ; «Південний».

 

Ліцензовані брокери:ICU; «Універ Капітал» (придбати можна через додаток Wotan); «Дрегон Капітал».

 

Купівля облігацій від 50 000 гривень – лише у Ощадбанку, а купівля облігацій від 100 000 гривень – у

ПриватБанку та Кредобанку.

 

Купівля облігацій від 500 000 гривень – у ОТП Банку та Райффайзен банку.

 

Як повідомляла УМ, Весілля в «Дії»: одружитись можна в пару кліків.