Консульства України припинили надавати послуги чоловікам призовного віку

12:02, 23.04.2024
Консульства України припинили надавати послуги чоловікам призовного віку

Відсьогодні консульства України не надають послуги чоловікам призовного віку. (Фото з відкритих джерел)

Керівникам усіх дипломатичних установ України – МЗС наказало тимчасово призупинити всі консульські дії для громадян України призовного віку. Заборона діятиме до отримання роз'яснень положень закону щодо посилення мобілізації.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у листі за підписом першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги.

 

«З урахуванням пунктів 6 та 16 частини першої статті 8 закону «Про правовий режим воєнного стану», у зв’язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією РФ проти України, з метою недопущення уникнення громадянами України обов’язку з врегулювання питання військового обліку територіальними центрами комплектування

 

й соціальної підтримки та наявності військово-облікових документів доручаю з 23.04.2024 тимчасово призупинити вчинення консульських дій за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років», – йдеться у листі за підписом А.Сибіги.

 

Зазначається, що можливі лише консульські дії, пов’язані з оформленням посвідчень особи на повернення в Україну. Розпорядження МЗС діє «до отримання додаткових роз’яснень щодо порядку застосування положень» закону щодо посилення мобілізації, який був оприлюднений 17 квітня й набуде чинності у травні.

 

У свою чергу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував у соцмережі Х інформацію про те, що військовозобовʼязаним чоловікам за кордоном можуть призупинити надання консульських послуг:

 

«Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справделивого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно», — написав голова МЗС.

 

 

За його словами, невдовзі МЗС надасть уточнені розʼяснення щодо порядку отримання консульських послуг в межах законодавства для чоловіків мобілізаційного віку у відповідності до набуття чинності закону

 

Як повідомляла УМ, закон про мобілізацію поганий і запізнілий.