Росіяни прорвали оборону в Очеретиному, розширюють виступ і захопили Новобахмутівку — ISW

09:48, 26.04.2024
Росіяни прорвали оборону в Очеретиному, розширюють виступ і захопили Новобахмутівку — ISW

Карта бойових дій на Донбасі. (Фото: сайт ISW)

Росіяни після значного просування в районі селище Очеретине на північний захід від Авдіївки поступово стабілізують сформований тут виступ і намагаються розширити його, що загрожує подальшим лініям оборони ЗСУ в цьому районі.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у «свіжому» зведенні Інституту вивчення війни.

 

Російські війська стабілізують свій невеликий виступ на північний захід від Авдіївки та можуть досягти подальших тактичних просувань, що може змусити українські сили відійти з інших тактичних позицій уздовж лінії фронту західніше Авдіївки до більш придатної для оборони лінії.

 

Геолоковані кадри, опубліковані 25 квітня, свідчать, що війська РФ просунулися в центр села Соловйове (на північний захід від Авдіївки) з Новобахмутівки після того, як, ймовірно, захопили всю Новобахмутівку в ніч на 25 квітня. При цьому російські джерела стверджували, що 25 квітня окупанти повністю захопили Соловйове і в ніч на 25 квітня просунулися на глибину до двох кілометрів в районі східної частини Новокалинового (село на північний захід від Авдіївки).

 

Фахівці ISW констатують, що в наступ на північний захід від Авдіївки російські війська спрямували сили чисельністю приблизно у посилену дивізію (переважно у складі чотирьох бригад Центрального військового округу РФ). Схоже, окупанти намагаються розширити своє проникнення в українські лінії оборони в цьому районі після значного просування в Очеретиному, припускають в ISW. Аналітики додають, що ці нещодавні російські досягнення на північний захід від Авдіївки були відносно швидкими, однак все ще відносно незначними: війська РФ просунулися щонайбільше приблизно на п’ять кілометрів вглиб з 18 квітня. Загалом росіяни продовжують наступальні операції по всій лінії фронту західніше від Авдіївки, однак на захід і південний захід від міста досягли лише незначного просування.

 

Нещодавні здобутки росіян в районі сіл Новобахмутівка та Соловйове розширюють виступ, який російські війська сформували вздовж ділянки фронту на північний захід від Авдіївки. Це надає окупантам стабільнішу позицію для подальшого ширшого проникнення в українські лінії оборони. Утім, цей виступ має приблизно два кілометри у найширшій ділянці, і все одно буде вразливим для українських контратак, якщо ЗСУ стабілізують тактичну ситуацію в цьому районі. Зокрема селище Очеретине розташоване на межі між українською оборонною лінією, яку війська РФ атакували після захоплення Авдіївки в середині лютого 2024 року, та наступною лінією оборони ЗСУ, розташованою далі на захід. Російські джерела раніше ідентифікували її як міцніше укріплену лінію.

 

В ISW не виключають, що війська РФ зможуть додатково стабілізувати свій виступ на північний захід від Авдіївки та просунутися далі на захід від Очеретиного. Це б ускладнило утримання позицій ЗСУ на лінії Бердичі-Семенівка-Уманське. Тож українське командування може прийняти рішення відвести українські сили далі на захід, якщо визнає, що тактичні досягнення росіян в цьому районі надто загрожують поточним позиціям ЗСУ, констатують аналітики. Вони нагадують, що з Авдіївки українські війська відійшли «на відносно погано підготовлені оборонні позиції» безпосередньо на захід від міста, і все одно продовжили сповільнювати просування росіян. Розташовані далі на захід оборонні позиції, ймовірно, нададуть ЗСУ такі ж або навіть кращі можливості для притуплення наступу Росії. Тож росіянам ймовірно, доведеться підтримувати відносно високий темп наступальних операцій, щоб тиснути на подальшу оборонну лінію ЗСУ. Зокрема військам РФ доведеться поповнювати та посилювати штурмові підрозділи на ділянці фронту на північний захід від Авдіївки. Окупанти, ймовірно, не зможуть підтримувати темп наступальних операцій, необхідний для швидкого просування на захід від лінії Бердичі-Семенівка-Уманське, припускають в ISW. Вони прогнозують, що окупанти, ймовірно, продовжуватимуть досягати тактичних успіхів на північний захід від Авдіївки, але ці успіхи навряд чи переростуть у значний в оперативному плані прорив, не кажучи вже про те, щоб спричинити крах української оборони на захід від Авдіївки.

 

Водночас російська наступальна операція із захоплення Часового Яру відкриває військам РФ негайні перспективи для оперативного значного прогресу. Для порівняння, в районі Авдіївки війська РФ залишаються приблизно за 30 км від їхньої оперативної цілі, міста Покровськ, та приблизно за 17 км від відносно великих сіл на схід від Покровська. Навіть якщо поточні тактичні «успіхи» росіян змусять ЗСУ відійти на позиції далі на захід, просування окупантів на північний захід від Авдіївки навряд чи призведе до значущих досягнень в оперативному плані найближчим часом, констатують в ISW. Тоді як російський тиск на Часів Яр є більш суттєвим. Окупаційні війська, які зараз знаходяться на східній околиці Часового Яру, посилюють зусилля із захоплення міста з березня 2024 року. Спроба захопити місто відкриває російським військам негайні перспективи для значного оперативного прогресу, оскільки захоплення міста, ймовірно, дозволить росіянам розпочати подальші наступальні операції на міста, які утворюють важливий оборонний пояс ЗСУ у Донецькій області. Наразі наступ РФ дійсно становить реальну загрозу захоплення Часового Яру, хоча окупантам, можливо, не вдасться зробити це швидко. Російські війська, ймовірно, намагаються захопити якомога більше території до того, як прибуття безпекової допомоги США у сфері безпеки покращить обороноздатність України найближчими тижнями. В ISW також припускають, що російське військове командування може посилити наступальні операції на північний захід від Авдіївки, оскільки ця територія надає більше можливостей для швидших тактичних успіхів, попри відносну оперативну незначущість цих успіхів.

 

Фахівці Інституту вивчення війни нагадують, що загальна здатність України втримати оборону від російських наступальних операцій і, зрештою, кинути виклик ініціативі окупантів на фронті значною мірою залежить не лише від військової допомоги США, але й від зусиль самої України із вирішення проблеми браку людей у війську (зокрема йдеться про відновлення існуючих підрозділів і створення нових). Аналітики ISW наводять оцінку полковника ЗСУ Павла Паліси, командира 93-ї окремої механізованої бригади Холодний Яр, який в інтерв'ю Суспільному заявив, що проблема дефіциту людей у ЗСУ — «це набагато важливіше питання, ніж боєприпаси». «Зараз один боєць воює за трьох або за чотирьох. Мова йде не тільки про тих, хто виконує задачі на лінії зіткнення, а й про підрозділи вогневої підтримки, забезпечення», — пояснив він. За словами Паліси, на Бахмутському напрямку війська РФ чисельно переважають ЗСУ приблизно в 5−7 разів, і росіяни користуються цією перевагою, проводячи атаки, які призводять до втрат особового складу та техніки українських сил, чого ЗСУ не можуть собі дозволити.

 

В ISW наголошують, що попри зусилля України вжити заходів для вирішення проблем із живою силою графік ймовірного поповнення лав ЗСУ є нечітким. Також потрібен час, щоб набрати та навчити нових мобілізованих. Тож надходження американської допомоги, зокрема боєприпасів та іншої зброї, ймовірно, допоможе притупити поточні російські наступи, однак «графік залучення нової живої сили [до лав ЗСУ], ймовірно, відіграватиме більшу роль у визначенні графіка майбутніх українських контрнаступальних операцій», резюмують фахівці.

 

Як повідомляла УМ, Європа наздогнала США за обсягами військової підтримки України.