«Руський мір» інспірує в США неомаккартизм

19:22, 08.04.2024
«Руський мір» інспірує в США неомаккартизм

CIF та її провідні політичні і медійні інституції виявилися неспроможними ефективно протистояти російському проникненню в ареал американської свідомості. (facebook.com/POTUS)

У складних , але контрольованих ЗСУ умовах  відбуваються бойові операції із відсічі контрнаступу окупаційного російського контингенту. Особливо на східному і південному напрямках. Ворог також посилює терористичні ракетно-шахедні атаки на об'єкти критичної інфраструктури та піддає руйнації житлові квартали Харкова, Одеси, Херсона, Миколаїва, Києва, Запоріжжя, Львова, Сум, Кривого Рогу та інших міст і населених пунктів.

 

При цьому, вітчизняне воїнство відчуває на межі критичного дефіцит у ракетній і ствольній артилерії, снарядах відповідного калібру, безпілотниках, системах ПВО і ПРО, РЕБ, далекобійних ракетах, винищувачах F-16. Для мінімізації такого дисбалансу, партнерами і в форматі "Рамштайну" і НАТО та ЄС створено різні коаліції. Окремі із яких, на жаль, діють зі швидкістю равлика на спині черепахи.

    

З початком передвиборчої президентської кампанії у США, у Конгресі загострилася політична боротьба стосовно виділення Україні понад $60 млрд. Через таке Вашингтон помітно втрачає лідерство у донорській підтримці Києва. А ЗСУ здатність у короткостроковій перспективі відкинути ворога із його позицій та перейти у стратегічний контрнаступ.

  

Вже очевидно, що на значну частину конгресменів-республіканців шкідливо впливає  трампістська група "Мага" і особисто екс-президент США Д. Трамп . Який фактично взяв у заручники не лише республіканську партію , але й молоду українську демократію. Відкидаючи  проголосований двопартійною більшістю Сенату відповідний законопроєкт, що передбачає  не лише фінансову підтримку України, Ізраїлю і Тайваню, але й компромісні статті, що стосуються міграційних проблем на кордоні.

 

Водночас, пропонує Україні сумнівний безпроцентний кредит нібито без термінів його погашення. Для такого, напевно, нещодавно відвідав Київ із аудієнцію у президента В. Зеленського, сенатор-республіканець Ліндсі Грем. Постільки в одному із останніх інтерв'ю глава держави не виключив у критичній для держави  ситуації, кредитну фінансову підтримку від США. Хоча подібне може стати пасткою залежності України від проросійських сил у США, в разі їх перемоги на президентських виборах

   

Схоже, що з такою метою Д. Трамп активував і конгресвумен-республіканку українського походження Вікторію Спартц. Прикрою є генеза цієї пані від підтримки України до ангажованих та політнекоректних нападів на історичну Батьківщину у надзвичайно  складний для українців період .

 

Існує низка факторів щодо причин певної кризи у республіканській партії. Що помітно проявилися на питаннях фінансово-мілітарної підтримки України. Але варто послатися лише на декілька .

 

Днями Washington Post  опублікував матеріал про інтерв'ю керівника Комітету у закордонних справах Палати представників від республіканців Майкла Маккола американській журналістці російського походження Джулії  Іоффе . В ньому  конгресмен заявив, що "російська пропаганда інфікувала республіканську партію" і "в цьому винні консервативні медіа США, що поширюють наративи Росії ".

   

Поряд із таким, у західному інформаційному просторі циркулює інформація про те, що нібито кошти на  заставу в суді у сумі  понад $140 млн Д. Трампу надав наближений до  путлера  російський олігарх. Подібне і спонукає екс-президента обіцяти припинити війну в Україні за 24 години передачею росії  Криму і Донбасу.

   

Не позбавлена імовірності і заява одного із колишніх керівників " Юкоса " і громадського діяча Л. Невзліна  про те, що вибори у Конгрес чинного спікера палати представників М. Джонсона фінансували і американські бізнесмени російського походження, пов'язані із кремлем .

    

Тобто, незважаючи на взірцеві демократичні засади, почасти драматичний історичний досвід, зразкове законодавство та розгалужене  співтовариство спеціальних і правоохоронних органів , американська держава та її провідні політичні і медійні інституції  виявилися неспроможними ефективно протистояти  російському проникненню в ареал американської свідомості. Можливо через недооцінку загрози від кремлівської автократичної вісі зла для США та світопорядку загалом .

    

На берегах Потомаку не повинні забувати, як після другої світової війни Білому дому довелося долати поширення комуністичної ідеології колишнього СРСР створенням сумнозвісної комісії  сенатора-республіканця ( ! ) Джорджа Маккарті із розслідування антиамериканської діяльності.

 

 То чи варто Держдепартаменту та республіканцям ігнорувати загрозу «руського міра», щоб потім знову травмувати  чутливих американців неомаккартизмом.

    

Тим не менше, варто наголосити на видатних заслугах республіканців перед власною державою , нацією і міжнародним співтовариством .

 

Президент-республіканець Авраам Лінкольн ліквідував рабство та об'єднав США , переміг у кровопролитній громадянській війні . Його колега і однопартієць Рональд Рейган  модернізував економіку країни , уникнувши нищівної кризи та успішно підірвав підвалини радянської "імперії зла", що закономірно призвело до краху колишнього СРСР.

      

У світовому вимірі вже на часі усвідомити, що путінська феодальна деспотія "руського міра" є не що інше, як сімбіоз романівської і радянської імперій, що зазіхає на глобальне панування .

    

 Тому республіканському пулу варто кардинально переглянути передвиборчу стратегію та розблокувати голосування у Конгресі за законопроєкт Сенату щодо фінансової підтримки України. А також вжити додаткових політико-правових і адміністративних заходів із унеможливлення деструктивного впливу путінських сатрапів та їх прихвостнів  на життєдіяльність американської нації .

    

Адже перемога України у війні з росією остаточно покладе край  загрозливій тенденції  глобалізації  тоталітаризму.

 

І для такого настав час, щоб  партнери нарешті наважилися відкрити другий фронт антипутінської воєнної коаліції .

 

Василь БОГДАН, експерт з питань безпеки, генерал – лейтенант, публіцист