Губна помада — то гріх!

17.11.2007

Іранські газети цього тижня подали перелік гріхів, з якими має боротися ісламська поліція. До списку внесені такі провини, як використання жінками макіяжу та носіння вільного одягу й капелюхів замість традиційних мусульманських хусток. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, на правоохоронні органи покладається обов’язок боротися з «декадентськими» фільмами, а також наркотиками та алкоголем.

Поки світ тисне на Іран із вимогами припинити реалізацію його ядерних програм, всередині самої країни цього року розпочато найбільшу за останнє десятиріччя кампанію боротьби з манерою вдягатися та нормами поведінки, які суперечать прийнятим у країні ісламським нормам. Цю кампанію підтримує духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї.

Упродовж останнього півріччя десятки тисяч іранських жінок отримали попередження чи навіть були спроваджені до поліції й оштрафовані з огляду на свій зовнішній вигляд. У конфлікт із законом вступають навіть ті представниці прекрасної статі, які надто кокетливо зав’язують хустки. Вони–бо зобов’язані повністю прикривати хустиною волосся та шию.

Упродовж восьми років перебування при владі в Ірані так званих реформаторів (ліберальних ісламістів) багато жінок відмовилися від традиційних темних тонів у одязі, почали віддавати перевагу взуттю на високих підборах, брюкам веселіших кольорів. З приходом президента–ортодокса Махмуда Ахмадінеджада для іранських жінок почалося повернення в сіро–чорне закрите минуле. І процес цей обіцяє бути дуже довгим, якщо за боротьбу з «гріхом» взялися поліція та особисто аятола Хаменеї.