Не поділилися й побилися

14.12.2007
Не поділилися й побилися

Ляшко стягує Лук’янова з трибуни. (Фото УНІАН.)

«Партія регіонів не знайшла жодних нових причин для блокування — ми на всі їхні вимоги пішли. Тому доведеться їм таки відкрити роботу парламенту», — задоволено констатував лідер блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Юрій Луценко, вийшовши з чергової погоджувальної ради. Хоча ще за десять хвилин до того здавалося, що й учорашній день буде змарновано: як і напередодні, з десяток «регіоналів» розташувалися у президії, підперши двері стільцями й не пускаючи на робоче місце спікера.

Як повідомив депутатам Голова ВР Арсеній Яценюк, парламент розблокували після того, як погоджувальна рада одностайно домовилися про порядок денний. Щоправда, проголосували за нього чомусь тільки 272 парламентарії. З них лише двоє були членами фракції «Регіонів».

Отже, спершу було вирішено розглянути питання щодо ситуації із системою «Рада», яка під час вівторкового голосування за Прем’єр–міністра не зарахувала голоси БЮТівців Деньковича й Федорчука та «НУНСівця» Омельченка. Про свої висновки щодо роботи «Ради» нардепам відзвітували представники СБУ, Генпрокуратури, Інституту обчислювальних машин НАН України та Держкомспецзв’язку. Втручання в роботу системи зовні фахівці не виявили. Після цього опозиція продовжувала наполягати на тому, що «коаліційні» депутати просто не навчилися правильно тиснути на кнопки. «Більшовики» стояли на своєму, і зрештою все завершилося тим, що спікер: Яценюк дав завдання апарату ВР провести комплексне тестування системи «Рада» за найвищим рівнем.

Неабияке пожвавлення в сесійну залу внесла сутичка між скандальним «регіоналом» Владиславом Лук’яновим та не менш емоційним БЮТівцем Олегом Ляшком. Цього разу більшу активність виявив останній. Олег вискочив на трибуну, де Лук’янов «пояснював» свою витівку з крадіжкою картки Яценюка, і вчепився «крадієві» в комір. Депутатів розняли.

Ранкове засідання закрилося швидко, позаяк законодавці домовилися розійтися на перерву, аби вирішувати головне наразі питання — розподілу парламентських комітетів. О 16–й годині планувалося цей процес уже завершити, але не вийшло. Довелося спікерові знову оголосити «перерву» — до ранку п’ятниці. Аби за цей час коаліція з опозицією не лише остаточно узгодили, який комітет кому дістанеться, а й вирішили, в який саме спосіб голосуватимуть за Прем’єр–міністра. Хоча хтозна, як їм це вдасться, адже навіть нібито вже узгоджений склад уряду досі викликає питання. Так, фракція «НУНС» не може «поділити» портфель міністра юстиції: значна частина «помаранчевих» наполягає, щоб замість рекомендованого Президентом Миколи Оніщука цю посаду обійняв Роман Зварич.

А тим часом термін, протягом якого коаліція повинна затвердити Прем’єр–міністра, вичерпується 23 грудня...

 

ЗАГРОЗА

Юля під прицілом снайпера?

Блок Тимошенко посилив внутрішню охорону своєї лідерки у зв’язку із заявами про можливий напад на неї. Про це, як інформує УНІАН, заявив один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов. За його словами, першим цю тему порушив російський політолог Сергій Марков, крім того, дані з цього приводу розмістив на своєму сайті «Укртелеком». «Поки не буде розглядатися питання про обрання Прем’єр–міністра, до Юлії Тимошенко звернулися з проханням зайвий раз не пересуватися по Верховній Раді», — каже Турчинов. Також БЮТ звернувся до СБУ з проханням перевірити усю інформацію щодо можливого нападу на Тимошенко.

Щодо інформації з телефонічної компанії, то позавчора надвечір невідомий чоловік зайшов у приміщення «Телекомсервісу» ВАТ «Укртелеком», що в Києві по вулиці Володимирська, 10. Він без коментарів передав операторові записку з текстом повідомлення для сайту лідерки БЮТ: «Увага! Юля!!! Снайпер стежить за тобою! Четвер», після чого одразу залишив приміщення.