Сердешні прийми закінчилися

04.03.2008
Сердешні прийми закінчилися

У центрі серед лісу лікуватимуться «сердечники» з Черкащини й прилеглих областей. (Фото автора.)

Черкаський обласний кардіологічний центр був створений ще у 2004 році. На жаль, власного приміщення лікарі не мали, тож протягом трьох років мусили перебувати у приймах в обласній лікарні. І хоч там було не дуже просторо, кардіологи щороку консультували 25 тисяч хворих і лікували у стаціонарі чотири тисячі пацієнтів — не лише черкащан, а й мешканців Кіровоградської, Полтавської, Вінницької областей та АР Крим.

Тепер мрія кардіологів здійснилася: на території дитячого санаторію «Сосновий бір» відкрився новий лікувальний корпус кардіоцентру, розрахований на 110 ліжок. Це перший лікувальний заклад на Черкащині європейського рівня. У приміщеннях передбачені чотири відділення: кардіохірургія, хронічних ішемічних хвороб серця, артеріальної гіпертензії, інфарктне. Лікування буде безкоштовним, а допомогу хворим надаватимуть навіть без направлення з районів.

Як розповідає головний лікар Черкаського обласного кардіологічного центру Світлана Журба, у новому приміщенні кардіологи планують започаткувати черезшкірне корональне втручання, яке врятує багатьох пацієнтів у перші години після початку гострого інфаркту міокарда. Також кардіологи обіцяють збільшити кількість протезувань клапанів, коронарографій, аортооронарних шунтувань, постановки штучних водіїв ритму тощо. Адже щороку лікарі області проводять 700 оперативних втручань, але, кажуть, потреба в цьому набагато більша.

У новому кардіоцентрі буде змонтовано один із кращих в Україні ангеографів вартістю сім мільйонів гривень. Тут також працюватиме дистанційно–діагностичний комплекс «Телекард», який з’єднуватиме райони області з кардіоцентром для консультації хворих у «глибинці». Загалом на будівництво нового центру було витрачено 18,6 мільйона гривень. За рахунок бюджету були закуплені штучні клапани серця, аблятори для операцій, одноразові набори для проведення коронарографії тощо.

Поки що міська вулиця Санаторна, на якій зведено Черкаський обласний кардіологічний центр, не пристосована для руху автомобілів «швидкої». Добиратися до будівлі серед вікових сосен не дуже зручно. Тому керівництво центру буде звертатися до міського голови Черкас із проханням зробити ремонт цієї дороги Адже 30 відсотків хворих, які лікуються в центрі, — жителі міста.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Приймальне відділення Київської міської клінічної лікарні швидкої допомоги більше не лякатиме новоприбулих пацієнтів обдертими стінами та незатишними кабінетами. Реконструкція реєстратури, палат, санвузлів та коридорів наблизила відділення до європейських стандартів. За словами головного лікаря Олександра Ткаченка, щодня лікарня швидкої допомоги приймає приблизно 200 хворих, а за рік медики проліковують більше 60 тисяч пацієнтів. Тому медики не могли закрити приймальне відділення на час ремонту — довелося «жити у квартирі, де роблять капітальний ремонт».

Кошти на реконструкцію (а це майже 300 тисяч доларів) виділила Міжнародна спілка бізнесменів України та Туреччини. Як розповів «УМ» заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Яковенко, МОЗ планує провести низку зустрічей із представниками бізнесу Туреччини й розробити аналогічні програми інвестування в українську медичну галузь.