Напишу СМС — це новітній роман

28.02.2009

Стільникові телефони так щільно ввійшли в побут сучасної людини, що без них складно уявити життя. «Мобілки» тепер не лише засіб спілкування: їх використовують як фото– й відеокамери, грають в ігри, слухають музику, дивляться кінофільми і читають, а віднедавна ще й пишуть цілі романи. Як повідомляє Сі–Ен–Ен, саме за допомогою мобільного телефона написаний один з останніх бестселерів у Японії.

Автор цього твору, 22–річний Юме Хотару (це псевдонім, який у перекладі означає «світлячок–мрійник»), почав створювати свій роман у 2007 році. Їдучи в громадському транспорті, він набирав у телефоні по реченню, які потім пересилав на свій мікроблог в інтернеті. У мережі творчість Юме здобула неабияку популярність, і шанувальники таланту запропонували йому видати текст у друкованому вигляді. Щойно роман «Перший досвід» — про кохання і сексуальні проблеми школярів — був опублікований, як став бестселером.

Успіх Хотару спричинив манію «мобільної літератури». Романи на стільникових телефонах пише молодь, переважно дівчата. Автори розкривають ті теми, про які в Японії не прийнято говорити вголос: секс, наркотики, зґвалтування, аборти тощо. І хоча літературний стиль «мобільних романів» відверто слабкий, вони користуються величезною популярністю.