Без жахливих наслідків

02.09.2009

І що його робити?

Киянка Оксана, мама семимісячного Максима, каже, що до пологів мало не збожеволіла, розмірковуючи над питанням: а чи варто підставляти маля під укол у перші дні його життя? «Перелопатила гори літератури, прочитала сотні сторінок в інтернеті, добивалася пояснень від лікарів, усіх знайомих мам перепитала, — каже Оксана. — Зрештою вирішила так: до півроку буду водити сина на всі щеплення, бо тоді він отримає імунітет проти правця і поліомієліту (для мене то дуже страшні хвороби), а далі буде видно. Зараз нам (мається на увазі сину. — Ред.) сім місяців, скоро (у рік) треба щепитися від кору і багряниці, і я знову не знаю, що робити. З одного боку, всі ці скандали навколо загибелі дітей після уколу. У мене багато знайомих відмовилися вакцинувати своїх дітей узагалі і кажуть, що їхні діти ростуть здоровішими і краще розвиваються, ніж ті, кому робили щеплення. Навіть сусідка–лікарка сказала, що своїй Марічці щеплення не робила, а довідку «намалювала». З іншого боку, я знаю батьків, чия дитина померла від менінгіту, бо не мала щеплення проти гемофільної інфекції...»

Лікарі констатують, що останнім часом родин–«відмовників» відчутно побільшало. І хапаються за голову в очікуванні епідемій. Але найцікавіше, спеціалісти розуміють, чому так трапляється, і знають, як вирішити ситуацію без шкоди для майбутнього покоління.

Без імунограми — нікуди!

Лікар–педіатр Василь Бойченко розповів «УМ», що гребти усіх під одну гребінку — не найкращий варіант. В ідеалі, вакцинувати можна тільки тих дітей, які не мають до процедури жодних протипоказань — як тимчасових, так і абсолютних. Абсолютним протипоказанням до введення всіх вакцин є важкі ускладнення від попередньої дози (анафілактичний шок), алергія на будь–який компонент вакцини (наприклад, на курячий білок, який входить до складу багатьох препаратів), захворювання нервової системи, які прогресують (гідроцефалія, епілепсія). А так звані живі вакцини в жодному разі не можна вводити дітям, які мають вроджені комбіновані імунодефіцити, злоякісні новоутворення, живуть із ВІЛ–інфекцією або перебувають на імуносупресивній терапії (вживають препарати, які штучно пригнічують імунітет: діти з пересадженими органами, онкохворі тощо).

Тимчасові протипоказання — це загострення хронічного захворювання або гостре захворювання. Словом, будь–який стан, який не назвеш здоров’ям, одужанням чи стійкою ремісією. Отже, якщо в маляти п’ятий раз за рік запалюється вушко, виникає ангіна чи «барахлить» печінка після перенесеного гепатиту, якщо з різних причин підстрибує температура, починається пронос, виникає біль, дитину однозначно не можна вакцинувати. Навіть якщо в календарі щеплень стоїть ця конкретна дата, треба почекати, поки організм малюка буде готовий до процедури.

А щоб бути стовідсотково впевненим у необхідності кожного уколу, малюкові слід побувати в імунолога і за потреби зробити імунограму. Тільки тоді і батьки, і лікарі будуть упевнені: препарат не зашкодить, а допоможе малому пацієнту. Причому дітям, які часто хворіють, часто «сидять» на антибіотиках і мають схильність до алергії, такі дослідження потрібні обов’язково. Власне, як і малюкам без особливих проявів болячок, які мають хворобливих батьків. «Мама і батько можуть передати нащадку цілий «букет» інфекцій, які до певного часу ніяк не будуть проявлятися в дитячому організмі, — каже Василь Бойченко. — Температура може виявитися в межах норми, а запальний процес уже «жевріє». Прикрість у тому, що без додаткового обстеження ми про це не дізнаємося. І якщо зробити такій дитині щеплення, це спровокує значне погіршення її стану».

Тому, як пояснює спеціаліст, було б чудово, якби в нашій країні змінилася процедура підготовки до вакцинації. Замість побіжного огляду в медсестри («покажи язика», «посиди з термометром») дитина має проходити серйозне обстеження. І тільки після висновку лікарів «до уколу готовий» вести маля на щеплення. От тільки шкода, що існуючі протоколи МОЗу цього поки не вимагають.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Батьки дітей, які померли після щеплення, вимагають від Генпрокурора об’єднати кримінальні справи для незалежного розслідування. ГО «Ліга захисту громадянських прав» підтримує цю заяву та вимагає вивчити механізми взаємодії компонентів усіх вакцин, які вводяться одночасно, і створити незалежний від МОЗ орган для розслідування випадків побічних дій вакцини тощо. А до того Ліга вимагає припинити щеплення.

 

ДОВІДКА «УМ»

Обов’язковими в нашій країні є щеплення від коклюшу, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, туберкульозу, гепатиту, кору, краснухи та паротиту.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>