Хай живе, не захиріє в Лівії Джамахірія!

Хай живе, не захиріє в Лівії Джамахірія!

Відучора і так цілий тиждень у столиці Лівії — Тріполі — триватимуть бучні святкування 40–ї річниці Вересневої революції, внаслідок якої й постала натомість молодої монархії молода республіка — Джамахірія (у перекладі — «влада мас»). У світі цю річницю трактують ще й так: 40 років перебування Муаммара Каддафі при владі.

Каддафі в очах Заходу й досі одіозний, хоч з 2003 року пішло помітне потепління, звісно, завдяки нафті та взаємному бажанню відкривати нові ринки (кому — ринки сировини, кому — збуту). Проте полковник Каддафі, провідник «ісламського соціалізму», залишається парією. На роковини революції Тріполі запросив багатьох очільників західних країн, втім жоден не відгукнувся. (Якщо не враховувати італійського прем’єра Сильвіо Берлусконі, котрий побував у Лівії за день до того, 31 серпня, і то — офіційна версія — з іншою метою. Берлусконі разом із Каддафі відкрив перший відтинок швидкісної автомагістралі, що проляже узбережжям Північної Африки від Тунісу до Єгипта). Невідомо, чи було б виявлено таку обструкцію до історії зі звільненням терориста, якого Британія вважала відповідальним за теракт з літаком над Локербі у 1988 році. Але факт лишається фактом: на святковому банкеті у бедуїнському наметі Каддафі не буде сильних світу цього. Зате компанію самодержцю складуть президент Венесуели Уго Чавес, лідер Зімбабве Роберт Мугабе, звинувачений у злочинах проти людства, очільник Судану Омар Башир. На урочистості вчора ввечері полетіла і Юлія Тимошенко.

Саяно–Шушенська ГЕС: таємниць побільшало

Саяно–Шушенська ГЕС: таємниць побільшало

Учора група високочолих учених із Сибірського відділення Російської академії наук, яка понад тиждень билася над з’ясуванням причин аварії, що сталася 17 серпня на найбільшій в країні Саяно–Шушенській ГЕС, прозвітувала про перші результати роботи. Головний висновок: гідроудар (а саме його називали головною з можливих причин катастрофи), а також вибух — абсолютно виключені. З’ясувати це науковцям допомогли дані приладів сейсмологічної станції «Черемушки», розташованої неподалік.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики