Наввипередки з Прем’єркою

12.12.2009
Наввипередки з Прем’єркою

Форум Конгресу української інтелігенції в Івано–Франківську відбувався на тлі Карпатського колориту. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Політичні симпатії і державотворчі перспективи переважної більшості мешканців Івано–Франківщини, незважаючи на незначні сезонні коливання у настроях національно–патріотичного електорату, стабільно, упродовж останнього десятиліття, пов’язані з Віктором Ющенком. Винятком стали хіба що дострокові парламентські вибори вересня 2007– го, в результаті яких політична сила «солодкої» Юлі зуміла на Прикарпатті потіснити на друге місце НУ–НС. Проте, як тоді відзначали місцеві аналітики, причиною послаблення позицій «нашоукраїнців» була не амплітуда особистого рейтингу Віктора Андрійовича, а невиразність і ненадійність конгломерату «Нашої України—Народної самооборони», що зрештою підтвердила заяча поведінка значної частини обраних від цього блоку народних депутатів, які переметнулися до жінки з косою.

Перебіг нинішньої президентської кампанії підтверджує, що фаворитами уподобань прикарпатців продовжують залишатися чинні глава держави та керівниця Кабміну. При цьому рейтинг Віктора Ющенка, на відміну від Юлії Тимошенко, стабільно зростає. За результатами «найсвіжішого» опитування 1385 мешканців області, проведеного з 1 по 6 грудня соціологічною службою громадської організації «Бюро з прав людини» на замовлення сайту БРІЗ, Ющенка вже готові підтримати 22,1 відсотка респондентів, Тимошенко — 17,7 відсотка. Далі зі значним відставанням від лідерів перебуває щільна група переслідувачів, до якої входять Яценюк, Симоненко, Тягнибок, Янукович та Литвин. Найвищий рівень недовіри прикарпатців, за цим же опитуванням, у двох кандидатів — Януковича (34,5 %) та Тимошенко (12,5 %).

Серед місцевої інтелігенції, зокрема її еліти, Ющенко — майже безальтернативний. Його публічну підтримку задекларували такі відомі на Прикарпатті та за його межами науковці як Володимир Боцюрко, Степан Геник, Володимир Грабовецький, Іван Климишин, Василь Мойсишин. Позавчора чинного Президента підтримали учасники регіонального форуму Конгресу української інтелігенції, який відбувся в Івано–Франківську за участі представників Прикарпаття, Буковини, Волині, Львівщини, Рівненщини, Тернопілля та Хмельниччини. Львівський письменник, лауреат Шевченківської премії Роман Іваничук, звертаючись до Віктора Ющенка, так образно вмотивував необхідність його повторного обрання на найвищий державний пост: «Щоб витравити цю гниль із урядової системи (називалися прізвища народних депутатів–українофобів. — Ред.), ви мусите ще на п’ять років стати Президентом нашої держави».

У своїй промові Віктор Ющенко наголосив на концептуальних завданнях гуманітарного розвитку України, перед якою стоять серйозні виклики національного становлення, закріплення демократичного розвитку та економічних реформ. Цього ж дня Президент вручив державні нагороди прикарпатцям із нагоди 70–річчя утворення Івано–Франківської області, подарував документи на однокімнатну квартиру матері юної іванофранківчанки Наталі Совтус (заради лікування доньки жінка змушена була продати власне помешкання), та надав ансамблю пісні і танцю «Гуцулія» статус національного.