Квартирний «прокурор»

09.06.2010

Упродовж двох років у Черкасах та області діяла банда «чорних» рієлторів, яка викрадала одиноких людей літнього віку та вивозила їх за місто, утримуючи в неволі й змушуючи переписати на себе свої квартири. Міліції відомо про тридцять таких випадків, п’ять з яких вже доведено. Ватажка банди на прізвисько «прокурор» та активних її членів заарештовано, решту правоохоронці активно розшукують.

 

Полонений вирвався у спідньому

Черкащани потрапляли в неволю до «чорних» рієлторів завдяки своїй довірливості, розповідають у черкаській міліції. Наприклад, у квартиру до 60–річного Михайла Петровича Ткаченка (прізвище чоловіка змінене) прийшла незнайома дівчина й запитала, чи він удома. Правоохоронці припускають, що то була навідниця. Бо відразу після її візиту в двері подзвонили чоловіки й представилися міліціонерами. Господар спокійно відчинив двері. Зайшли молоді люди, які побили його так, що він залишився без передніх зубів. Потім наказали знайти документи на житло, а тоді відвезли та закрили в невідомій квартирі.

«Це незважаючи на те, що в чоловіка є дочка і далекі родичі працюють у правоохоронних органах. Банду «чорних» рієлторів це не зупинило», — розповідає «УМ» речник черкаської міліції Наталя Таран. За її словами, на чоловіка довго тиснули та залякували, змушуючи переписати квартиру. Коли ж він здався і документи оформили, то пенсіонера посадили в мікроавтобус, склали туди всі його пожитки і вивезли під охороною в якусь забиту хату в Чорнобаївський район, де утримували близько двох місяців.

Чоловік хоч і кремезної статури, та не міг їм протистояти. І хоч вирватися з неволі було непросто, але така нагода трапилася. Якось наглядачі втратили пильність, і їхній бранець в одному спідньому та тапках вибіг на вулицю. Тікав людськими городами, брів полем і не міг повірити у своє щастя. Згодом попросився до якихось людей переночувати, вже вранці господарі дали йому 11 гривень на дорогу. Так Михайло Петрович автостопом дістався до Черкас. У місті зателефонував своїй доньці, і вони разом звернулися в міліцію.

Інший черкащанин, котрого банда закрила в квартирі на п’ятому поверсі, зумів утекти з полону по водостічній трубі. Постраждалі люди розповідали правоохоронцям і про те, що їм доводилося рабувати на викрадачів. Ті вивозили їх на берег Дніпра і змушували цілий день ловити рибу. До речі, бандити та їхні охоронці викрадали людей просто на вулиці, заштовхували в автомобіль й вивозили у заздалегідь підготовлені квартири чи сільські хати, як це було у випадку з Михайлом Ткаченком. Причому для незговірливих неволя розтягувалася навіть на півроку — рік.

«Санітари лісу» порядних сусідів звільняли від п’яниць

«Людей жорстоко били, щоб зламати їхню волю. Одна потерпіла, з якою я розмовляв, була вся в синцях. Під страхом втратити здоров’я чи навіть життя жертви «чорних» рієлторів підписували генеральну довіреність на своє житло, як того від них вимагали, й раділи, що залишилися живими», — розповідає «УМ» заступник начальника обласного УБОЗу Ігор Корнєєв. За його словами, правоохоронцям відомо про тридцять таких кричущих епізодів, п’ять з яких вони вже довели.

Ігор Юлійович каже, що в групі рієлторів працювало кілька безробітних чоловіків, віком від 25 до 40 років. Протиправне заволодіння нерухомістю практикували не тільки в Черкасах, а й в окремих районах області. У полон потрапляли одинокі літні люди, інваліди та ті, хто був небайдужий до спиртного. Старенькі люди щиро ділилися своїми бідами — низькими пенсіями, високими цінами на продукти та комунальні послуги, жалілися на самотність. Траплялося, що розчулені зловмисники «допомагали» їм незначними сумами грошей. Така увага підкуповувала, заколисувала пильність. «Чорні» рієлтори оформляли квадратні метри стареньких на себе, а потім успішно продавали їх. За реалізовані квартири виручали по 200—300 тисяч гривень. Наразі слідство з’ясовує, скільки квартир загалом було продано і на яку суму. В міліції запевняють, що довести вину затриманих не важко, бо сліди їхніх злочинів — у документах про продаж квартир.

«Два роки вони відбирали в людей квартири, і ніхто не дав їм по руках! Хоча потерпілі зверталися до міліції, були порушені справи — за фактами шахрайства, незаконного позбавлення волі тощо, але чомусь так і не виявили, хто конкретно це робив», — обурюється Ігор Корнєєв. Він обіцяє, що слідчі знайдуть усіх, хто допомагав «чорним» рієлторам так довго уникати покарання: хто робив їм нотаріальні послуги, хто з комунальників підсобляв знаходити жертв, а також працівників міліції, котрі могли сприяти цьому незаконному бізнесу. Пан Корнєєв зізнається, що в усій цій історії його найбільше вразило те, що один з учасників банди говорив слідчим: мовляв, ми ж, як оті «санітари лісу», порядних сусідів звільняли від п’яниць, бо від алкоголіків їм життя не було. За таку діяльність черкаським «санітарам» світить до десяти років позбавлення волі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Борисполі двоє ромів посеред білого дня просто біля парадного викрали 63–річного киянина Олександра, за документами — громадянина Ізраїлю. Його три місяці утримували в нелюдських умовах, вимагаючи підписати договір купівлі–продажу нової однокімнатної квартири, яку він після смерті матері придбав у Борисполі, продавши столичне житло. Як повідомила «УМ» співробітниця прес–служби обласної міліції Київщини Юлія Сінчак, лише після жорстокого побиття та погроз убивством самотній пенсіонер погодився підписати угоду. Нотаріус у Борисполі, якій пенсіонер усе розповів, відмовилася завіряти договір, але міліцію не викликала. Тож цигани вивезли незговірливого чоловіка на цвинтар і знову побили. Після цього договір таки підписали в іншого нотаріуса в Броварах. «Чорним» рієлторам дісталося 34 тисячі доларів, а Олександра відвезли у Переяслав–Хмельницький до будинку знайомих, де закрили на горищі. Півтора місяця бранець провів у нелюдських умовах: їжу йому приносили раз на три дні, одного разу майже на тиждень залишили без води. Від смерті потерпілого врятувало лише те, що за фахом він військовий лікар–терапевт, довгий час практикував різні дієти та правильне харчування. Про бранця випадково дізналися працівники карного розшуку, які його й звільнили.

Наразі він проходить реабілітацію. З точки зору законодавства, квартиру повернути можливо, та чи вистачить на це сил у потерпілого? Адже у квартири вже новий власник — мешканець Полтави, який здає її квартирантам. Працівники міліції Бориспільського міськвідділу міліції порушили кримінальну справу за ч. 2 ст. 146 КК (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). Одного з викрадачів затримано, другий — у розшуку.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>