Королівська зміна

02.07.2010
Королівська зміна

Після поразки чеху Бердиху Роже Федерер уперше за сім років опуститься нижче другого місця рейтингу АТР. (Фото Рейтер.)

Із 1995 року на відкритому чемпіонаті Великої Британії до чоловічих півфіналів ніяк не можуть пробитися четверо сіяних під найвищими номерами. Здавалося, цього разу «пазл» нарешті складеться, але ж ні — забракло самого «трав’яного короля». За сім останніх років легендарний Роже Федерер шість разів перемагав на Уїмблдоні, а одного разу поступився у вирішальному двобої Рафаелю Надалю. А до півфінальної стадії швейцарець доходив на 23 поспіль турнірах «Великого шолома» — аж до цієї весни. Але після вильоту у чвертьфіналі «Ролан Гарроса–2010» сталася невдача і в Лондоні. Цього разу кривдником Федерера виявився 24–річний чех Томаш Бердих (12–й номер посіву).

Уродженець маленького містечка Валаське Мезіржичі, який віддає перевагу проживанню в Монако, позавчора надвечір побив Федерера його ж зброєю — швидкою подачею й потужними «пострілами» із задньої лінії. На щастя Томаша, для цього в нього є 196 см зросту й 91 кг ваги. Тож друга ракетка планети стала жертвою свого послідовника в чотирьох сетах — 4:6, 6:3, 1:6, 4:6. Цікаво, що Томаш обіграв Роже вже втретє: вперше таке трапилося шість років тому на Олімпіаді–2004, вдруге — цієї весни.

Тож наступного понеділка швейцарець уперше за сім років опуститься навіть нижче другої позиції світового рейтингу. Сумуючи зі свого «прольоту», Федерер, утім, знайшов у цьо­му й позитив. «Нарешті я зможу хоча б трохи відпочити та залікувати травми спини й ноги, які не дозволяли мені грати на повну силу», — каже 16–разовий переможець турнірів «Великого шолома» й бере паузу.

Із чотирьох претендентів на уїмблдонський кубок троє ніколи його не вигравали. У фіналі Уїмблдону вперше зіграє Бердих або серб Новак Джокович (3). Другу півфінальну пару склали іспанець Надаль (2) та британець Енді Мюррей (4). Натхнений благословенням королеви Єлизавети ІІ, шотландець спробує сьогодні завадити повторенню Рафою тріумфу 2008 року. Напередодні ж Мюррей у чвертьфіналі впорався з французом Жо–Вільфредом Тсонга (10) — 6:7, 7:6, 6:2, 6:2; а Надалю довелося пововтузитися зі шведом Робіном Содерлінгом (6) — 3:6, 6:3, 7:6, 6:1.

Учора на Центральному корті визначали фіналісток жінки. У першому півфіналі росіянка Віра Звонарьова (21) зупинила сенсаційну ходу болгарки Цветани Піронкової — 3:6, 6:3, 6:2. Увечері, після здачі цього номера «УМ» до друку, зустрічалися американка Серена Уїльямс (1) та чешка Петра Квітова.