На Казань — із голими руками

02.07.2010

Спеціально для 33–го чемпіонату Європи зі стендової стрільби керівництво Республіки Татарстан спорудило в Казані сучасний стрілецький комплекс «Свіяга» — з минулої суботи там змагаються провідні стендовики Старого Світу. За словами міністра спорту Татарстану Рафіса Бурганова, турнір такого рангу вимагає високого рівня організації, а технічні питання — особливої уваги. Проте, як розповіла «УМ» старший тренер національної збірної України Катерина Кузьма–Іванова, спортсмени не повністю задоволені стрільбищем. «Під час вітру піднімається стовп піску, який часом заважає вести прицільну стрільбу», — каже Катерина Дмитрівна.

А головною проблемою, до якої організатори виявилися не готовими, стала неймовірна спека. Із початку тижня в Поволжі стовпчик термометра у затінку показував ледь не 40 градусів. «На вогневих рубежах узагалі не було тентів, тому кілька жінок отримали тепловий удар, і їх виводили з арени попід руки», — розповідає Кузьма–Іванова. До всього, нашим співвітчизникам через брак коштів довелося оселитися у скромному готелі «Булгар» у кімнатах без кондиціонерів. Хоча, за словами тренера збірної, росіяни обіцяли комфортніші умови. При цьому для більш вимогливих і заможніших команд були заброньовані номери у п’ятизірковому готелі «Рів’єра», а окремі щасливчики сховалися від спеки в готельному комплексі гірськолижного курорту «Казань» із прекрасним видом на річки Волга та Свіяга.

Хай там як, але самими природними та побутовими негараздами пояснити провальний виступ нашої чоловічої команди в «трапі» неможливо. Як розповіли «УМ» у профільній федерації, від команди «траншейників» (мішені–тарілочки, по яких ведеться прицільна стрільба, вилітають із траншеї в різному напрямку) очікували місця не нижчого за десяте. Але тріо наших чоловіків (Едуард Циганенко, Юрій Нікандров, В’ячеслав Науменко) посіло передостаннє, 16–те, місце; перемога ж дісталася чехам. Чому так? Виявляється, українська збірна з початку року не провела жодного збору, а до змагань готувалася за власний кошт. Як кажуть, на одному ентузіазмі далеко не заїдеш.

Тож і результат українців у індивідуальних змаганнях не повинен особливо дивувати. Найкраще з наших відстрілявся Циганенко. Харків’янин здобув 110 очок зі 125 можливих і посів у підсумку 52–ту сходинку. Львів’янин Нікандров із 107 балами опинився на 60–му місці, а одесит Науменко (91 очко) — на 67–му. Поза конкуренцією виявився іспанець Альберт Фернандес, який за весь змагальний цикл припустився лише двох промахів.

Незважаючи на невдалий результат на траншейному стенді, в національному стрілецькому господарстві все ще сподіваються, що наші стендовики завершать виступ у Казані на мажорній ноті. Сьогодні починаються змагання на круглому стенді, де Україну представляють семеро стрільців (чоловіче та юніорське тріо й одна жінка). Надії покладають на представників сильної статі на чолі з олімпійським чемпіоном Сіднея–2000 Миколою Мільчевим. За прогнозом пані Кузьми–Іванової, їм до снаги потрапити в залікову шістку.