НАВКОЛО ЧЕМПІОНАТУ СВІТУ

02.07.2010

Скільки в ПАР забивають

Результативність на чемпіонаті світу в ПАР є рекордно низькою за останні десять років. Після групового етапу статистики підрахували, що команди забивали в середньому 2,2 м’яча за матч. Найрезультативнішим за останній час є 1998 рік: у Франції глядачі бачили 2,67 взяття воріт за гру.

Інший цікавий підрахунок показав, що найбільше в ПАР відзначаються представники іспанської ліги — на їхньому рахунку 23 голи. Трішки відстали «англійці» — у них 19 точних ударів.

Кара за виступ Нігерії

Після повернення додому збірної Нігерії, яка здобула на чемпіонаті світу лише одне очко в груповому турнірі, президент країни Гудлак Джонатан вирішив покарати футболістів. Він заборонив усім командам своєї країни виступати на міжнародних змаганнях упродовж двох років. Таке рішення Джонатан мотивує намаганням реорганізувати футбольну систему в Нігерії.

У ФІФА визнали помилки арбітрів

Арбітрів Хорхе Ларіонду з Уругваю та Роберто Розетті з Італії відсторонили від обслуговування матчів наступних етапів ЧС–2010. Таке рішення в ФІФА ухвалили після розгляду помилок згаданих суддів у поєдинках 1/8 фіналу. Тоді Ларіонда не зарахував взяття воріт Френком Лемпардом у грі Англія — Німеччина, а Розетті не помітив офсайду в моменті, коли збірній Мексики забивав аргентинець Карлос Тевес.

Тепер розплачуйтеся обидва!

Поліція ПАР затримала журналіста, який допоміг уболівальникові потрапити до роздягальні збірної Англії після матчу з Алжиром. Служба безпеки турніру вважає, що це була спланована акція і спроба дискредитувати охорону. Сам же вболівальник Джозеф Павлос заявляв, що до роздягальні потрапив випадково. Суд у ПАР оштрафував його за це на 750 рандів (100 доларів США).

Кому пора на пенсію

Після завершення виступів на чемпіонаті дехто з тренерів та футболістів залишив свої збірні. Приклад японця Такеші Окади наслідував наставник команди Мексики Хав’єр Агірре. Свою семирічну кар’єру у футболці збірної Португалії завершив півзахисник «Челсі» Деку, таке ж рішення ухвалив італійський ветеран Фабіо Каннаваро.

Натомість Нванкво Кану, колись грізний нігерійський нападник, котрий у Південній Африці вийшов на поле лише в одному матчі, зав’язувати з міжнародними виступами не збирається. 33–річний форвард у зеленій футболці «Суперорлів» виступає з 16 років і надалі сподівається приносити користь своїй команді, хоча з’явилася інформація, ніби після програшу корейцям гравець «Портсмута» залишає збірну.

А Росія ще вірить...

Цікаві результати показало соціологічне дослідження, яке мало на меті дослідити зацікавленість мешканців Росії у чемпіонаті світу з футболу. Попри те, що збірна цієї країни не пробилася на турнір, днями 8% респондентів відповіли, що вірять у перемогу в ПАР саме своїх співвітчизників. Інші голоси розподілилися так: 33% опитаних ставлять на бразильців, 19% вірять в аргентинців, ще 16% — за Німеччину. Лише третина опитаних росіян відповіла, що стежить за перебігом подій на «мундіалі».

В Україні повноцінних досліджень на цю тему не проводили.