Похмілля Хеловіну

02.07.2010
Похмілля Хеловіну

Блокування перед ухваленням законів — традиція парламенту цього тижня. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Попри важливість заявлених для розгляду у ВР законопроектів — про місцеві вибори–2010, їх дату та систему проведення, про основи внутрішньої і зовнішньої політики — ці теми нардепи залишили «на десерт». Рішення про проведення виборів до місцевих органів влади 31 жовтня — якраз на Хеловін — парламент ухвалив на початку вечірнього засідання («за» — 247, майже всуціль коаліціянти).

А почався сесійний день із того, що фракція Блоку Тимошенко знову заблокувала трибуну та президію. БЮТівці вимагають припинити переслідування екс–голови Державної митної служби Анатолія Макаренка та звільнити його з–під варти. Із таким закликом до Президента Януковича виступила по обіді на засіданні опозиційного уряду сама Юлія Тимошенко. Лідерка опозиції сказала, що ініціює міжнародне розслідування обставин ухвалення рішення Стокгольмського арбітражу на користь «РосУкренерго» (а Макаренка притягнули до криміналу якраз за розмитнення на користь держави газу, що належав «РУЕ»). Зранку сесійну залу прикрашали плакати відповідного змісту: «Бандитам — гроші, газ та влада. Патріотам — тюрми. В. Янукович» тощо.

Та вже до 11–ї години блокаду було знято, і депутати перейшли до конструктивної роботи.

Згідно з досягнутими домовленостями, Рада проголосувала за створення двох тимчасових слідчих комісій: з питань розмитнення газу «РосУкренерго» (її очолив проБЮТівський Роман Зварич) та з вивчення випадків цензури у ЗМІ (голова — «НУНСівка» Ірина Геращенко). При цьому за «антицензурну» комісію фракція «Регіонів» не дала жодного голосу.

Нових «тушок» до коаліції не додалося. Натомість продовжилися переходи всередині фракції «НУНС»: слідом за Ольгою Герасим’юк до групи «За Україну!» приєднався Олесь Доній.

До речі, партія «За Україну!», очолювана В’ячеславом Кириленком, оголосила, що готує звернення до ПАРЄ та до Конгресу регіональних та місцевих влад Ради Європи з приводу обмежень демократії в Україні, пов’язаних з ухваленням закону про місцеві вибори. А лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк у свою чергу сказав, що не виключає визнання цього закону неконституційним. Як відомо, ініціатива «Регіонів» передбачає обмеження участі у виборах якраз осередків нових політичних сил — як «ФЗ» та «ЗУ».

Серед багатьох ухвалених учора законів варто згадати акти про внесення змін до Кримінально–процесуального кодексу щодо права свідка на захисника та іншу правову допомогу; спрощення механізму державної реєстрації припинення суб’єктів господарювання; про державну реєстрацію актів цивільного стану.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Рада послухає про «Українців у світі»

Також Верховна Рада ухвалила постанову про проведення парламентських слухань на тему «Українці у світі» — вони відбудуться у грудні. Депутат–«нашоукраїнець» Петро Ющенко, автор проекту «Українці у світі» та ініціатор постанови, розповів «УМ», що за постанову проголосувало 376 депутатів — усі фракції, крім КПУ. «Комуністи назвали ці парламентські слухання «націоналістичним шабашем», — каже Ющенко–старший. На переконання депутата, слухання дадуть змогу провести громадське обговорення просвітницького проекту, ознайомлять українців з особистостями — творцями української та світової історії. Парламентські слухання передбачають проведення «круглих столів», обговорень у студентських колах за підтримки Мінкульту та Міносвіти.