Маніпуляція без кордонів

02.07.2010

Міжнародна організація із захисту журналістів «Репортери без кордонів» заявила про те, що не відправляла свого представника в Україну й не уповноважувала його давати оцінку ситуації зі свободою слова в нашій державі. Про це йдеться у заяві Ельзи Відаль, керівника європейського відділу «Репортерів», оприлюдненій після київської прес–конференції заступника голови адміністрації Президента Ганни Герман і експерта «РБК» Жана Мартана.

Мсьє Мартан вигулькнув позавчора на Банковій як консультант з інформаційної політики. Пані Герман розповіла, що він консультуватиме адміністрацію Президента Януковича у створенні законодавчої бази для суспільного мовлення. Жан Мартан похвалив інформаційну політику Віктора Януковича в цьому напрямі й відзначив, що в Україні наявні передумови для створення суспільного мовлення.

У свою чергу, Ельза Відаль наголосила, що Мартан є лише юристом «РБК» і «Репортери» «не просили його робити ніяких візитів в Україну та не уповноважували його говорити від імені організації». Представниця «РБК» нагадала, що організація вже кілька разів висловлювала занепокоєння з приводу погіршення стану свободи слова в Україні протягом останніх місяців. Пані Відаль зазначила, що представники «Репортерів», у тому числі генеральний секретар Жан–Франсуа Жуяр, планують відвідати Україну наприкінці липня, на запрошення адміністрації Президента.

Учора Ганна Герман розповіла «Українській правді», що сама запросила Жана Мартана в Україну і його справді не відправляли «Репортери без кордонів». Герман повідомила, що сама чекає візиту керівництва «Репортерів», а Янукович наприкінці липня перебуватиме у відпустці.