Пігулки в «карантині»

26.08.2010
Пігулки в «карантині»

Хто відповість за «лохотронні» пігулки? (Фото з сайту www.medpulse.ru.)

Аптеки мимоволі вляпалися в карний злочин

Як уже писала «УМ», лабораторне дослідження засобів для схуднення дало шокуючі результати. У п’яти з десяти пачок із «чудо–пігулками» дослідники виявили небезпечну для здоров’я наркотичну речовину сибутрамін, заборонену МОЗом до продажу та використання в Україні. Йдеться про такі засоби: Da Li, Li Da, «Золота кулька», «Чарівний лотос», «Жуйдемен». На прес–конференції посадовці Міністерства охорони здоров’я заявили, що держава буде нещадно карати суб’єктів господарювання, які займаються торгівлею лікарськими засобами, якщо в їхніх аптеках будуть виявляти такі пігулки з наркотиком. Але у зв’язку з тим, що «наркота» була запхана в засоби для схуднення таємно — китайський виробник просто не вказав речовину в складі капсул — виникає логічне запитання: чому за злочинні дії східних «товаришів» мають відповідати наші аптеки? Уся документація, надана для реалізації недешевих БАДів, була в порядку, а шукати не задекларовану в складі гидоту, та й навіть перевіряти, чи міститься в пачках усе задеклароване зілля, аптеки просто не повинні — за чинним законодавством. Тим більше що український закон узагалі ставиться до різноманітних БАДів поблажливо. Оскільки це не повноцінні ліки, а лише харчові добавки, то їх навіть при реєстрації в Україні не надто «шерстять»...

Як визнає директор УНДІ харчування, кандидат медичних наук, голов­ний дієтолог МОЗ України Олег Швець, на жаль, ринок дієтичних добавок в Україні не контролюється так, як треба. «Те, що в половині добавок міститься психотропна речовина, не задекларована ні виробниками, ні імпортерами, — це карний злочин, — каже пан Швець. — А можливості контролюючих органів у такій ситуації вкрай обмежені. Бо на сьогодні перевірка БАДів відбувається спрощено. Експерти переглядають список інгредієнтів, дивляться, чи є там заборонені речовини. Якщо таких речовин немає, то БАД автоматично отримує дозвіл на використання. А проблема із сибутраміном свідчить — треба, крім усього, ще й виявляти те, що виробники не пишуть. На останній колегії МОЗу було піднято давно назріле питання про створення чіткої та прозорої системи дер­жавної реєстрації дієтичних добавок. Ми розуміємо, що початок жорсткої реєстрації на перших порах уведе в тінь ще більше таких продуктів. Але щось робити треба, щоб бодай в аптеках не було в продажу таких небезпечних добавок».

І виробникові вже не повернеш...

Незважаючи на це, аптеки, які свого часу закупили для реалізації популярні й нібито безпечні засоби для схуднення, опинились у дуже неприємній ситуації. За даними прес–служби МОЗу, вони мають залишки цих засобів, але не мають відповідної ліцензії на діяльність з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, а тому підпадають під фіксацію такого тяжкого порушення, як незаконний обіг психотропних речовин. Адже зберігання — це також обіг. Аптеки були б раді повернути «наркотичні» пігулки постачальнику або виробнику. Але, як наголошують представники аптечних асоціацій, без ліцензії на обіг наркотичних засобів це неможливо зробити. Особливо якщо йдеться про речовину, заборонену до використання в країні. Тому заборонені добавки поки зависли в аптеках «на карантині», чекаючи вирішення їх­ньої долі.

Як зазначають спеціалісти Держлікінспекції МОЗ України, на сьогодні існує тільки одне вирішення складної ситуації. Як нагадали представники МВС під час спільної міжвідомчої наради в Міністерстві охорони здоров’я під головуванням заступника міністра охорони здоров’я Олександра Гудзенка, у Кримінальному кодексі України є така норма: в разі, якщо організація чи фізична особа добровільно видає наркотичні засоби та вказує джерело походження, то вона звільняється від кримінальної відповідальності. Тож аптекарів, які добровільно здадуть небезпечні добавки з сибутраміном та назвуть джерело надходження пігулок, не будуть карати за незаконне зберігання психотропних препаратів. Щоправда, у цьо­му випадку аптекарі зазнають чималих збитків. Адже недешеві (близько 300—400 гривень за пачку) засоби для схуднення доведеться здати в міліцію «за так». Але це краще, ніж сісти за ґрати, кажуть правоохоронці. Свобода дорожча за будь–які гроші.

 

ДО РЕЧІ

Проблема боротьби з незаконним обігом сибутраміну полягає ще й у тому, що пігулки «Жуйдемен», «Лі Да», «Да Лі» донедавна продавалися не тільки в аптеках, а й через дистриб’юторські мережі. Чимало людей займалися вигідним бізнесом — купували оптом пігулки, а продавали з гарною накруткою. Відповідно, удома ці особи зберігали не 1—2, а декілька десятків упаковок. Зараз, коли бізнес «накрився», ці люди намагатимуться врятуватися від банкрутства та повернути хоч якісь гроші. А для цього можуть переклеювати наліпки із назвою дозволених засобів для схуднення, продавати капсули в саморобному пакуванні тощо. Тому правоохоронці радять українцям бути уважними та не купувати з рук таку продукцію.