Колишній шеф, на допит!

09.09.2010

Припущення Юлії Тимошенко про те, що після арешту колишнього першого заступника голови «Нафтогазу України» Ігоря Діденка та екс–глави Держмитслужби Анатолія Макаренка наступним може стати її заступник по партії Олександр Турчинов, майже справдилися. «Праву руку» Юлі не арештували, але вчора вперше викликали на допит до офісу СБУ.

Як з’ясувалося, колишнього першого віце–прем’єра викликали наразi як свідка у рамках кримінальної справи, в якій проходять і Макаренко, і Діденко і яку порушено за фактом розтрати службовими особами НАК «Нафтогаз України» чужого майна в особливо великих розмірах (iдеться про завдання шкоди Україні за результатами розгляду позову «Росукренерго» в Стокгольмському арбітражі).

Пікантності ситуації додає той факт, що п’ять років тому сам Турчинов очолював Службу безпеки, тож допитували його колишні підлеглі. Причину виклику він дізнався лише на допиті, адже напередодні слідчі СБУ не змогли потрапити до Турчинова додому і передати повістку. Відтак екс–очільник СБУ сам зателефонував до спецслужби, за якою він «відчуває ностальгію», та зголосився прийти о 10–й ранку, щоб «родина не почувалася некомфортно».

«Дійсно, не дуже приємно побувати в цьому будинку, в якому я сидів на посаді голови СБУ як людина, викликана на допит, — зазначив Олександр Турчинов журналістам після виходу з СБУ. — Я у 2005 році все робив для того, щоб СБУ дійсно була службою, котра працює на державу, котра не виконує політичних замовлень і не займається політичним тиском».

Допит тривав дві години; колишні підлеглі поводилися чемно. Натомість пан Турчинов сказав слідчим, що вважає дії колишнього керівництва «Нафтогазу» та митниці у цій справі такими, що відповідають Конституції та законодавству, а головне — державним інтересам України. За його словами, коли йому ставили запитання, в яких він «бачив політичне замовлення», він одразу відмовлявся давати відповідь, посилаючись на ст. 63 Конституції («право особи не свідчити проти себе»). Водночас Турчинов не збирається виїжджати за кордон і готовий до майбутніх допитів. А в тому, що такі допити ще будуть, переконаний заступник голови фракції БЮТ, екс–заступник голови СБУ Андрій Кожем’якін. Мовляв, це потрібно владі, аби послабити БЮТ на виборах.

Речниця СБУ Марина Остапенко повідомила, що насправді повістки Турчинову слідчі направляли тричі, у тому числі по пошті, але особисто вручити не змогли. За її словами, наразі не йдеться про обшук помешкання колишнього урядовця, адже СБУ не виносила жодних постанов про такий обшук і не планувала його.