Чорні дні Саржиного Яру

09.09.2010

Набрати води iз джерела у Саржиному Яру харків’яни з’їжджаються з усіх куточків міста. А приїхавши, не поспішають додому. Оаза живої природи фактично в самісінькому центрі міста вабить зеленню парку і добре облаштованою купальнею. Здавалося, на цей куточок благодаті посеред індустріального залізобетону рука міських чиновників уже точно не підніметься. Але де там! Днями стало відомо, що схили незайманої яруги, засаджені старими деревами, потроху розпродуються мерією під будівництво. Принаймні громадськості стало відомо про передачу в приватну власність щонайменше двох ділянок природної зони.

Що збудує на схилі Саржиного Яру харків’янин Юрій Ткач, якому дісталися в цьому районі 10 соток землі, поки що не відомо. Але наймані ним робітники, які прийшли спилювати під будмайданчик дерева, вже встигли отримати на горіхи від місцевих жителів. Останні, побачивши, як падають на землю зелені насадження, стали горою проти лісорубів, і ті змушені були піти геть. Але 12 дерев, що були висаджені для укріплення схилів яру багато років тому, місто таки втратило.

Інша ділянка, розміром у 16 соток, дісталася товариству «Зима» під будівництво двох котеджів. Спочатку фірма планувала звести в цьому районі багатоповерховий будинок, але після того, як не отримала всіх дозвільних документів, обрала менш амбіційний проект. Аби реалізувати задумане, новоспеченим власникам доведеться спиляти щонайменше 80 дерев. Як і в попередньому випадку, ці зелені насадження виконують у Саржиному Яру природоохоронну місію, стримуючи сповзання ґрунту в бік джерела. Їх вирубка, за словами екологів, призведе до утворення зсувів. Ці руйнівні процеси однозначно погіршать якість джерельної води, яка наразі вважається найчистішою в Харкові. Не виключено навіть появи в ній шкідливих для здоров’я нітратів.

Пролити світло на цю утаємничену оборудку громадським природоохоронним організаціям поки що не вдається. Отримавши точні дані про виділення землі, активісти «Зеленого фронту», утвореного після подій у парку Горького, не можуть роздобути інформацію про наміри забудовників і наявність у них усіх дозвільних документів. Водночас газета «Главноє» повідомила, посилаючись на дані одного з управлінців мерії, що справу з початком будівництва гальмують лише майбутні вибори до місцевих рад. Тобто після 31 жовтня у Саржиному Яру таки загуркоче будівельна техніка.