Перший пішов

10.03.2011

Після двомісячного обурення громадськості, клопотань адвокатів, народних депутатів і рідних затриманих членів ВО «Тризуб» ім. Степана Бандери, яких, нагадаємо, за версією самих міліціянтів, спершу нібито затримали за підозрою у причетності до пiдриву статуї Сталіна в Запоріжжі, а згодом перекваліфікували статтю й обвинуватили у вiдпилюванні голови пам’ятника, з–за ґрат вийшов один із затриманих — Віталій Вишнюк. Його перевели до тубдиспансера Запоріжжя. Хлопець захворів у буцегарні на туберкульоз. Щоправда, керівництво СІЗО, як і найвищі чини міліції, тривалий час визнавати й помічати цього не воліли.

«Ми знали, що добитися звільнення хлопців на підписку можна і без рішення суду, тому намагалися знайти спільну мову з керівництвом МВС i домогтися звільнення хоча б хворих «тризубівців», — розповiла «УМ» народний депутат від «Нашої України» Лілія Григорович. — Звільнення Вишнюка свідчить про те, що наші зусилля не були марними, що людей можна і треба захищати».

Водночас депутат Андрій Парубій рішенням суду не задоволений і називає його «половинчатим». «Переведення Вишнюка у тубдиспансер — результат тотального тиску групи народних депутатів від «Нашої України». Утримання за ґратами хлопців, яких спершу звинуватили у підриві монумента Сталіну, потім закидали руйнування статуї, а згодом взагалі виявилося, що пам’ятник було встановлено без жодної дозвільної документації, зайвий раз свідчить, що хлопців «закрили» для демонстрації: усі, хто піде проти влади, перебуватимуть у полі зору цієї ж влади. До них буде особливе ставлення, щоб іншим неповадно було. Це політичні переслідування».

За словами Парубія, «нашоукраїнці» у найближчі дні докладуть максимум зусиль, аби міліція відпустила на підписку принаймні ще одного хворого — Пилипа Тарана. «Отримати медичний висновок, що у хлопця проблеми зі здоров’ям, дуже складно. Ми зіткнулися з бюрократичною машиною, коли такі довідки є, приміром, в уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової, яка обіцяла надіслати їх слідчим, однак немає у самих слідчих! Тоді як Василь Фаринник, наприклад, обіцяє змінити тому ж Тарану міру запобіжного заходу тільки після підтвердження відповідного діагнозу медиками», — обурюється нардеп.

Водночас у службi омбудсмана Карпачової «УМ» запевнили, що робоча група не встановила порушень прав затриманих. «Після зустрічі з групою народних обранців і опрацювання висновків наших фахівців на лікування відпущено Віталія Вишнюка. Щодо інших — наразі нами не встановлено порушення їхніх прав під час утримання в СІЗО, — розповів «УМ» представник уповноваженого з прав людини Володимир Яценко. — Є скарги зі слів самих затриманих про порушення їхніх прав під час затримання, що наразі перевіряється. Відповідний звіт про перевірку робочої групи направлено до МВС та Генпрокуратури. Що стосується Тарана, то в нього дійсно є фурункули, чи так звані гнійники. Утім ми не маємо висновків медиків, що вiн потребує термінової госпіталізації».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Плиточникам» «шиють» до трьох років

Головне управління МВС у Києві завершило розслідування кримінальної справи про пошкодження плитки на майдані Незалежності в ході осінньої акції протесту підприємців. Як повідомив прес–секретар управління столичної міліції Володимир Поліщук, у цій справі, за статтями «вчинення злочину групою осіб, умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах» та «групове порушення громадського порядку» обвинувачені загалом семеро людей. Шістьом із них висунуто звинувачення, один перебуває в розшуку. Основною санкцією статті найменше покарання передбачено у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 гривень), а максимальне — у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років.

За даними ГУ МВС у Києві, лише двоє з обвинувачених, серед яких керівник «Коаліції учасників Помаранчевої революції» Сергій Мельниченко, раніше не мали проблем із законом.

Обвинувачені повинні почати знайомитися з матеріалами кримінальної справи, після чого її буде направлено до суду для розгляду по суті.