Правда за чорним димом

10.03.2011
Правда за чорним димом

Муаммар Каддафі запевняє, що добровільно у відставку не піде. (Фото Рейтер.)

Світові ціни на нафту зростають, і погляди міжнародної спільноти з дедалі більшою тривогою звертаються на Лівію — замість добігати кінця, громадянський конфлікт у вотчині колись всесильного Муаммара Каддафі перейшов у затяжну фазу. Вчора радники президента США Барака Обами провели спеціальне засідання з метою сформувати план дій Вашингтона щодо якнайшвидшого повалення Каддафі. На той час, коли цей номер «УМ» здавався до друку, про результати цієї наради нічого не повідомлялося. Але той факт, що західна преса не називає очільника Лівійської Джамахірії інакше, як політичним трупом, навряд чи може додати йому оптимізму.

Хоча сам Каддафі не здається. Попри те, що іншомовні телеканали та катарська «Аль–Джазіра» не стомлюються прогнозувати йому близький кінець, у Муаммара залишається більш ніж достатньо прихильників. І ситуація в межах Лівії нерідко кардинально відрізняється від тієї, якою її змальовують західні ЗМІ. Бомбардування житлових кварталів, танки, які розстрілюють демонстрації мирного населення — так виглядає все це з точки зору «Аль–Джазіри». Водночас місцеві мешканці з подивом констатують, що жодних бомбардувань не було, а «мирні демонстрації» насправді є виступами шалених молодчиків, яким тільки й дай, що погромити й кого побити. У місті Бенгазі, яке повністю перебуває під контролем опозиції, місцеві мешканці нібито навмисне палять покришки в тих районах, які перебувають під пильним оком іноземних телеканалів — щоб чорний дим сприяв уявленню про «бомбардування».

Тим часом президент США Барак Обама та прем’єр–міністр Великої Британії й надалі обговорюють можливість блокування повітряного простору Лівії. Уже не виключає можливості проведення військової операції в Лівії й НАТО. Але тепер це може обернутися для Альянсу чималими втратами. Адже, скориставшись із кількох днів невизначеності, віддані Муаммару Каддафі сили почали масований контрнаступ на позиції повстанців на заході та сході країни. Головні зусилля вірних лідеру Лівійської революції військових частин скеровані на взяття міста Ез–Завія, яке розташоване на узбережжі Середземного моря за 50 кілометрів на захід від столиці Тріполі. Упродовж останніх кількох днів з Ез–Завії надходили суперечливі дані: повстанці нібито утримали центральну частину міста, але вірні Каддафі формування намагалися її відбити. Головні бої велися за нафтовий порт Рас–Лануф на східному узбережжі Лівії, який повстанці перебрали під свій контроль минулої п’ятниці.

Лідер повстанців Мустафа Абдель Джаліль, який раніше був міністром юстиції, в інтерв’ю телеканалу «Аль–Джазіра» заявив, що опозиція не переслідуватиме Муаммара Каддафі, якщо полковник залишить країну в найближчі 72 години. Каддафі гнівно відкинув цю пропозицію. Хоча ще за день до того все було навпаки: повстанці запевняли, що це «лідер» просить у них дозволу добровільно зректися влади, але для нього це буде «занадто почесно».

Позавчора Каддафі погодився дати інтерв’ю французькому телеканалу LCI, в якому заявив, що країни Заходу, особливо Франція, вступили у «колонізаторську змову» проти його країни та його особисто. В іншому інтерв’ю вже державному лівійському телебаченню «чорний полковник» назвав повстанців «зграєю зрадників» і також заявив, що США, Франція та Велика Британія вступили в змову проти Лівії, щоб перебрати контроль над її нафтою.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики, представник Партії регіонів Григорій Калетник заявив, що опальний лідер Лівії Муаммар Каддафі орендує сільськогосподарські землі в Україні. За його словами, парламент перевіряє цю «скандальну» інформацію. Це при тому, що Лівія на офіційному рівні домовлялася про оренду сільськогосподарських угідь в Україні — відповідне питання обговорювали і під час державного візиту до Тріполі Президента Віктора Ющенка, і під час поїздки туди ж Прем’єр–Міністра Юлії Тимошенко. А згодом про наміри домовитися з цього приводу з Лівією заявляв і вже «регіональний» Прем’єр Микола Азаров.

Водночас учора міністр аграрної політики Микола Присяжнюк заявив, що земель, які б орендував Каддафі, в Україні немає. Є лише документи про відповідні наміри.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>