НОВИНИ ПЛЮС

10.03.2011

У Росії розбився перший Ан–148

У Росії на кордоні Воронезької і Білгородської областей сталася перша в історії катастрофа літака Ан–148. Усі шестеро людей, які перебували на борту лайнера — четверо громадян Росії та двоє громадян М’янми, — загинули. Пасажирський літак виробництва Воронезького авіабудівного заводу розбився під час тренувального польоту, впавши на приватний город у селі Гарбузово. На землі ніхто не постраждав. Імовірно, причиною катастрофи стали технічні несправності: за свідченнями очевидців, у польоті в літака відпало крило. Літак, який злетів із розташованого неподалік Воронежа аеродрому Придача, був побудований на замовлення ВПС М’янми — першого іноземного замовника цієї моделі, яка є спільною розробкою київського АНТК ім. Антонова та Росії.

Білорусь: КДБ оприлюднило «повинну» Михалевича

Комітет держбезпеки Білорусі заявляє, що колишній опозиційний кандидат у президенти Олесь Михалевич, перебуваючи під вартою, звернувся до президента країни Олександра Лукашенка з проханням про помилування. У листі на ім’я глави держави, копію якого розміщено на сайті КДБ, Михалевич запевняє, що «завжди ставився з повагою» до Лукашенка й під час передвиборчої кампанії ніколи не казав про нього «нічого поганого».

Як повідомляє опозиційний сайт «Хартія’97», Михалевич визнав, що справді написав такого листа, але «під впливом тортур». Нагадаємо, днями екс–кандидат провів у Мінську скандальну прес–конференцію, на якій заявив, що в СІЗО КДБ його катували.

Суд над Шираком відклали до червня

Судовий процес у справі президента Франції у 1995—2007 рр. Жака Ширака призупинено до червня. Відповідне рішення суддя Домінік Пот аргументував потребою перевірити, чи має суд право зараз розглядати ті звинувачення на адресу Ширака, які пов’язані з подіями майже 20–річної давності.

78–річному екс–главі держави закидають, зокрема, розтрату бюджетних коштів та зловживання довірою, коли він був мером Парижа (1977—1995 рр.). Серед іншого йдеться про махінації з даними про створення робочих місць на початку 1990–х років. Прокуратура вважає, що Ширак таким чином спрямовував кошти міста, призначені на фіктивні робочі місця, для фінансування своєї політичної партії. Якщо його визнають винним, Шираку загрожує до 10 років ув’язнення. Сам екс–президент усі звинувачення відкидає.

Гавела госпіталізували

Першого президента Чехії Вацлава Гавела позавчора госпіталізували через гострі проблеми з диханням. Як повідомляє «Рейтер», Гавел пройде курс інтенсивного лікування в Центральному військовому госпіталі Праги. Діагноз — гостре запалення дихальних шляхів. Гавел, якому в жовтні виповниться 75 років, переніс кілька складних операцій на легенях і кишечнику, в тому числі видалення злоякісної пухлини правої легені.

Сербія з Косовом сіли за стіл переговорів

У Брюсселі позавчора почалися перші прямі переговори між представниками Сербії та Косова. Посередником у діалозі виступив Європейський Союз. Серед тем переговорів — переважно технічні питання, зокрема митний режим та авіа­сполучення. Офіційний представник європейського керівництва Майя Косьянчич висловила сподівання, що нинішні консультації допоможуть прискорити процес інтеграції Сербії та Косова в ЄС.

Какао подорожчає?

Невизнаний президент Кот–д’Івуару Лоран Гбагбо заявив про намір націоналізувати експорт какао. Кот–д’Івуар є найбільшим виробником какао у світі, тож указ Гбагбо про заборону експорту какао–бобів (а також кави) може серйозно позначитися на світовому ринку цих продуктів. Нагадаємо, на президентських виборах у листопаді 2010 року переміг Алассан Уаттара, однак реальна влада в країні досі належить Гбагбо, який відмовився залишити свій пост.

Тибет закрили для туристів

Влада Китаю тимчасово закрила доступ до Тибету для іноземних туристів. Як повідомляє російське радіо «Ехо Москви», експерти пов’язують таке рішення з третьою річницею масових хвилювань у Тибеті. У березні 2008 року в столиці Тибетського автономного регіону Лхасі відбулися сутички прихильників незалежності Тибету і Китаю, під час силового придушення яких загинули десятки людей.

Теракт у Пакистані

Щонайменше 34 людини загинули і понад 50 отримали поранення в результаті теракту в районі міста Пешавар на північному заході Пакистану. За даними місцевої влади, бойовик–смертник задіяв вибуховий пристрій під час поховальної процесії. Ймовірно, терорист спрямував вибух проти борців проурядового ополчення Аман Лашкар, яке протистоїть талібам. Саме представники Аман Лашкара мешкають у селі Адезай, де було скоєно теракт.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>