У гонитві за лідером

07.03.2012
У гонитві за лідером

Найкраща шахістка України Катерина Лагно (ліворуч) перед початком зустрічі ЧЄ з росіянкою Аліною Кашлінською. (Фото з офіційного сайту змагань.)

Люди кажуть, що земля українська багата талантами — і не помиляються. Особливо потужний у нашої країни інтелектуальний потенціал. Офіцій­ного рейтинг–листа «найрозумніших» країн світу хоч і не існує, але за опосередкованими ознаками можна припустити: Ук­раїна — серед лідерів. Принаймні у традиційних змаганнях інтелектуалів — шахах — наші співвітчизники утримують провідні позиції. Скажімо, українська чоловіча збірна двічі вигравала шахову Олімпіаду, а обидва її «флагмани» — Василь Іванчук та Руслан Пономарьов — у 2002 році розіграли між собою світову шахову корону.

 

Є чим похвалитися і нашим жінкам, які в своєму активі також мають титул олімпійських чемпіонок із шахів. Із особистих досягнень українок варто відзначити перемогу Катерини Лагно на планетарній першості 2010 року з бліцу. А трохи раніше львів’янка вже встигла двічі виграти чемпіонат Європи. Що цікаво, переможницею першого єврофоруму, який провели в 2000 році, також була наша співвітчизниця — Наталя Жукова.

Відтоді кожного року представниці прекрасної статі визначають шахову королеву Старого світу. 13–й чемпіонат континенту стартував 2 березня в турецькому місті Газіантеп і триватиме 12 днів із перервою на святкування 8 березня. Переможницю турніру, на який заявилися 103 учасниці, визначатимуть за швейцарською системою, яка за короткий період дозволяє визначити найсильнішого в доволі великій когорті шахісток. З огляду на кількість охочих посперечатися за чемпіонський титул (кожна федерація мала право заявити будь–яку кількість шахісток) спортсменки проведуть 11 турів. У разі однакової кiлькостi очок переможця ЧЄ визначатимуть за додатковими показниками.

Після трьох раундів змагань одразу три шахістки, маючи стовідсотковий результат, перебували на вершині турнірної таблиці — чинна чемпіонка Європи Вікторія Чміліте з Литви, Крістіна–Адела Фойшор iз Румунії та француженка Марія Себаг. Щоправда, після поєдинків четвертого ігрового дня в одноосібних лідерах залишилася Себаг, яка білими впевнено переграла Чміліте, тоді як Фойшор була змушена розписати мирову з екс–чемпіонкою світу — болгаркою Антуанетою Стефановою. До речі, згідно з правилами турніру, домовлятися про нічию раніше 40–го ходу заборонено.

Зауважимо, що серед лідерів єврофоруму наразі немає рейтинг–фаворитiв, які перед стартом змагань очолювали табель про ранги ФІДЕ. Колишня українка, а нині представниця Словенії Ганна Музичук до Туреччини приїхала з найвищим очковим показником — 2583 бали, проте після третини дистанції має в активі три очки й посідає 12–ту позицію. Другий номер рейтингу — грузинка Нана Дзагнідзе (2559) набрала 2,5 пункта й наразі — 32–га, а третій номер посіву, Катерина Лагно (2546), з тим же доробком — 25–та.

Стільки ж очок, як і Лагно, здобули ще дві українські шахістки — молодша сестра першого номера посіву Марія Музичук (26–те місце) та Ганна Ушеніна (31–ше). У Інни Гапоненко та Наталі Жукової на півбала менше — 53–тя та 63–тя сходинки, відповідно. Із одним пунктом в активі 88–му сходинку утримує Олена Чередниченко, тоді як Олена Мартинкова, програвши всі чотири партії, перебуває на самому дні протоколу.

Зазначимо, що переможець турніру отримає 20 500 євро, і це найбільший грошовий приз за всі часи проведення цих змагань. Загалом матеріальну винагороду отримають 14 перших шахісток.