Довічний президент

09.08.2013
Довічний президент

Виборча комісія Зімбабве оголосила чинного президента країни Роберта Мугабе переможцем президентських виборів, які відбулися 31 липня. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, його кандидатуру підтримали 61% виборців, що взяли участь у голосуванні. Головний конкурент старого диктатора, лідер опозиційного «Руху за демократичні зміни» і прем’єр–міністр Морган Цвангіраї, здобув 34% голосів.

На виборах до парламенту, які відбувалися одночасно з президентськими, також перемогла політична сила президента Мугабе «Зану–ПФ», за яку проголосували дві третини виборців.

«Рух за демократичні зміни» звинуватив Мугабе та його партію в масових фальсифікаціях. Опозиція обіцяє оскаржити результати виборів у суді.

Водночас міжнародна­ спільнота у ставленні до офіційних результатів зімбабвійських виборів розділилася. Більшість країн Заходу засудили Мугабе за застосування адмінресурсу й фальсифікації, тоді як спостерігачі від Африканського Союзу, за винятком Ботсвани, визнали вибори легітимними і прозорими, привітавши Мугабе з переобранням на сьомий термін.

89–річний президент, який незмінно обіймає цю посаду з 1987 року, відкинув критику Заходу щодо прозорості виборів. І заявив, що почне передавати населенню права на володіння іноземними компаніями. Мугабе також відзначив, що перемога його партії завдала поразки його ворогам, до яких належать, серед інших, Велика Британія із союзниками.

Зімбабве, яке за правління британців (до 1980 року) було квітучою країною, упродовж 33–річного правління Мугабе перетворилося на економічну руїну. У націонал–популістському запалі Мугабе вигнав з країни більшість британців, які залишилися в ній після проголошення незалежності 1980 року. Передусім фермерів, які робили великий внесок в економіку. Саме завдяки таким крокам диктатор здобув підтримку темного, неписьменного населення Зімбабве.

Без британців інфляція в країні сягнула найвищих у світі показників. Національна валюта сконала, і 2009 року на зміну їй прийшов американський долар. Власне, зімбабвійський долар офіційно також залишається чинною валютою, але для того, щоб купити буханець хліба, потрібен цілий мішок таких папірців.

І незалежно від того, переміг Мугабе «по–справжньо­му» чи фіктивно, для Зімбабве цей результат голосування означає лише подальше поглиблення кризи.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>