Байдикувати — зась

17.10.2013
Байдикувати — зась

Хет–трик німця Андре Шюрлле не дозволив шведам бути «сіяними» при жеребкуванні «плей–оф» ЧС–2014. (Рейтер.)

Збірна Польщі хоч і програла англійцям, але до останнього боролася з «левами», присоромивши скептиків, які казали, що «Кадра» гратиме з родоначальниками футболу впівсили. Загалом, як показали матчі завершального туру групового турніру світової першості ЧС–2014, в Європі не прийнято байдикувати, навіть тоді, коли й робота вже начебто зроблена.

Скажімо, збірним Німеччини та Голландії, котрі дострокового кваліфікувалися в Бразилію, не було особливої потреби вистрибувати зі штанів задля виїзних перемог над шведами та турками відповідно. Проте немотивовані європейські гранди вирішили не дарувати очок суперникам, для яких перемога була потрібна як повітря. Вікторія над голландцями виводила турецьку команду в «плей–оф», а три очки в матчі з «бундестімом» зробили б збірну Швеції сіяною під час жеребкування все тих же стикових матчів, яке, до слова, відбудеться 21 жовтня.

Однак ні турецькій, ні шведській збірним не вдалося завдати учасникам ЧС–2014 перших поразок у відборі. Відзначимо, що з команд–переможниць дев’ятьох «пульок», які напряму пробилися на «мундіаль», лише дві — Росія та Боснія — мають у своєму пасиві поразки. Тож не дивно, що обидві ці команди практично до останнього не мали чіткої впевненості у своїй бразильській кваліфікації.

Скажімо, боснійці, яким була потрібна гостьова перемога над Литвою, лише в середині другого тайму вийшли вперед і з великими труднощами змогли втримати мінімальну перевагу. Співавтором історичного гола, який вивів збірну Боснії та Герцеговини на її перший в історії «мундіаль», став другий за результативністю футболіст відбору, нападаючий «Манчестер Сіті» Едін Джеко. На його рахунку десять точних ударів. Тоді як найкращу результативність, забивши 11 голів, показав форвард «МЮ» та збірної Голландії Робін ван Персі.

Не обійшлося без інфарктної кінцівки й у російської збірної, яка будь–що прагнула уникнути участі в нещасливих для себе стикових матчах, які вона неодмінно програвала в двох попередніх відбіркових циклах. Маючи ігрову, територіальну і, навіть, чисельну перевагу, підопічні Фабіо Капелло дозволили збірній Азербайджану на 90–й хвилині зрівняти рахунок, у такий спосіб посадивши на «електричний стілець» усіх своїх уболівальників. Щоправда, другої помилки росіяни не припустилися й захистили життєво необхідну для себе нічию.

Відзначимо, що чинні чемпіони світу — іспанці — також до останнього затягнули з кваліфікацією на «мундіаль». Хоча на те були доволі об’єктивні причини. Після провалу на ЧС–2010 й не надто переконливого виступу на Євро–2012 збірна Франції встигла змінити двох тренерів і після Раймона Доменека та Лорана Блана кандидатура Дідьє Дешама виглядає найбільш оптимальною. Принаймні при цьому наставнику в складі «триколірних» грають усі найсильніші футболісти, які за попередніх спеціалістів були відсторонені від національної команди.

Хай там як, але французам, які серйозно втратили в минулі роки, доведеться знову відбиратися на «мундіаль» через матчі «плей–оф», куди вони пробилися в ролі «несіяної» команди.

Цей факт неабияк обурив керівництво французької федерації футболу, яка звернулася до ФІФА з проханням про відміну «посіву». Проте, як зазначив віце–президент УЄФА Григорій Суркіс, керівництво ФІФА навряд чи змінить регламент. Тож саме французи вочевидь будуть найбільш незручним із можливих суперників у стикових матчах для збірної України, яка під час жеребкування разом з хорватами, греками та португальцями перебуватиме в числі «сіяних».

РЕЙТИНГ

Рейтинговий прогноз ФІФА, на основі якого визначатимуть «сіяних» і «несіяних» під час жеребкування матчів «плей–оф» у зоні Європи 21 жовтня:

Португалія 1036

Греція 983

Хорватія 901

Україна 871

––––––––––––––––––––––––

Франція 870

Швеція 850

Румунія 767

Ісландія 633