Найтовщий від наймолодшої

17.10.2013
Найтовщий від наймолодшої

Елеанор Каттон із премією та своїм романом. (Рейтер.)

Позавчора ввечері у лондонському «Гілдхолі» відбулася щорічна церемонія оголошення лауреата Букерівської премії за найкращий художній твір англійською мовою, написаний автором з однієї з країн–членів Британської співдружності націй, Ірландії чи Зімбабве. Ведучою вечора була дружина спадкоємця престолу принца Чарльза, герцогиня Корнуольська Камілла.

Букер–2013 дістався письменниці з Нової Зеландії Елеанор Каттон за роман «Світила» (The Luminaries). «Це вражаюча, блискуча робота. Вона розлога, але не розмита», — так висловився про роман лауреатки глава журі Букерівської премії Роберт Макфарлейн.

Як зазначає Бі–Бі–Сі, згадка про «розлогість» пояснюється тим, що обсяг книги становить 832 сторінки — це найтовщий твір за всю 45–річну історію Букерівської премії. Є і ще один рекорд: 28–річна Каттон стала наймолодшим з усіх лауреатів цієї відзнаки. Герцогиня Корнуольська вручила новозеландці грошовий додаток до нагороди — чек на 50 тисяч фунтів стерлінгів (80 тисяч доларів США).

Макфарлейн також зауважив, що роман Каттон «чудовий у своїй структурній складності, надзвичайно захопливий і точно зображує світ наживи та полювання за грошима». Сама письменниця визнала, що її роман виявився «кошмаром для видавців» через великий обсяг.

Дія відзначеного твору відбувається в Новій Зеландії 1866 року, в часи «золотої лихоманки», і пов’язана із загадковим убивством. Структура роману незвичайна: вона заснована на гороскопах, і кожен розділ рівно вдвічі коротший від попереднього.

Книжка починається з того, що головний герой Волтер Муді прибуває до Нової Зеландії, сподіваючись розбагатіти. Він натрапляє на групу з 12 стривожених місцевих жителів, які таємно зібралися для того, щоб обговорити серію нещодавно скоєних убивств. Під час своїх пригод Муді дізнається таємницю безслідно зниклого багатія, стикається з повією, яка намагалася накласти на себе руки, і виявляє скарб, захований у будинку місцевого п’яниці.

Елеанор Каттон народилася в Канаді 24 вересня 1985 року, але зростала в Новій Зеландії. Ступінь магістра мистецтв здобула в Міжнародному інституті сучасної літератури. На цей час мешкає у місті Окленд. Її дебютний роман «Тренування» (The Rehearsal) побачив світ 2008 року і здобув кілька нагород. Він вже виданий у 17 країнах 12–ма мовами. Роман «Світила» письменниця написала у 25–річному віці, але побачив світ він лише нещодавно — 5 вересня.

Наступного року правила Букерівської премії змінять, і на неї зможуть претендувати письменники з будь–якої країни, за умови, що вони пишуть англійською мовою, а твір опублікували у Великій Британії. Ця зміна правил спричинила суперечки в літературних колах, оскільки багато хто побоюється напливу творів американських письменників.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>