Серійний «Оплот»

17.10.2013

П’ять танків «Оплот», виготовлених на Харківському заводі імені Малишева, успішно пройшли випробування в цехах підприємства і після «обкатки» на полігоні в Чугуєві будуть відправлені до Королівства Таїланд. Це вже не перші бойові машини новіт­ньої конструкції, що зійшли зі стапелів українського гіганта. Але водночас перша в історії України серійна партія «Оплотів», виготовлена в рамках контракту між компанією «Укрспецекспорт» і Королівством Таїланд. Вартість угоди (йдеться про партію з 49 машин) — 200 мільйонів доларів.

За останніми випробуваннями танків уже місяць спостерігають 32 тайськi армійці, які заодно вчаться у Харкові керувати бойо­вим «Оплотом». «За контрактом навчання триває 120 днів, — розповів пресі інструктор бронетанкової школи Таїланду Нопадол Суванначаті. — Такий танк ми ніколи не випробовували в нашій армії. У ньому встановлено автомат заря­дження, а екіпаж складається не з чотирьох, а трьох чоловік. Крім цього, на ньому встановлено динамічний захист».

Спочатку тайські танкісти вчилися на плакатах і тренажерах, а днями перейшли безпосередньо на бойові машини. Навчання продовжиться і в Чугуєві, куди для підписання акту технічної прийомки прибудуть керівники тайської армії. П’ятірку перших машин харків’яни готуються відправити в грудні. Ще десять «Оплотів» випробують до березня наступного року.