Революційна річниця

28.01.2014

Президентські вибори в Єгипті відбудуться перед парламентськими — упродовж наступних трьох місяців. Про це повідомив позавчора у спеціальному зверненні до нації тимчасовий президент Єгипту Адлі Мансур.

Раніше армія планувала протилежний сценарій — спершу обрання парламенту, потім — президента. На думку аналітиків, зміна плану викликана бажанням військових якнайшвидше привести до президентського керма в Єгипті генерала Абделя Фаттаха ас–Сіссі.

Як зазначає «Євроньюз», принаймні в Каїрі думки мешканців щодо зміни виборчої черговості розділилися. Одні переконані, що країні зараз більше потрібний сильний президент, аніж парламент. Інші ж вважають проведення президентських виборів перед парламентськими неприйнятним, бо це загрожує поверненням до диктатури.

Минулої суботи в Єгипті під час відзначення третьої річниці початку революції 2011 року знову пролилася кров. У сутичках загинуло не менше 51 та було поранено 247 людей, повідомило міністерство охорони Єгипту. За інформацією МВС, заарештовано 1079 учасників заворушень.

У спільній заяві дев’ять правозахисних єгипетських організацій звинуватили поліцію у використанні справжніх, бойових, куль проти маніфестантів. Силовики, зі свого боку, повідомили, що учасники заворушень теж вдалися до використання зброї.

Напередодні трагічної річниці «Арабської весни», у п’ятницю, у Єгипті було скоєно низку терактів, у результаті яких загинуло щонайменше шестеро й отримали поранення 76 осіб. Вибухи гриміли переважно біля поліцейських відділків. Заборонений ісламістський рух «Брати–мусульмани», прибічників якого підозрюють в організації цих терактів, обіцяє не йти з вулиць доти, доки військова влада не виконає його умов. Паралельно тривають мітинги противників відстороненого від влади президента–ісламіста Мохаммеда Мурсі.

А ТИМ ЧАСОМ...

Національна установча асамблея Тунісу схвалила проект нової Конституції, який вважають дуже демократичним як для мусульманської країни. Зокрема, згідно з новим основним законом, іслам не є панівною релігією, хоч і світською державою Туніс не визнано. Також у туніській Конституції вперше серед держав арабського світу проголошено рівність прав чоловіків i жінок.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>