Конспiрацiя для атома: необхiдно позбуватись залежностi вiд росiйського ядерного палива для українських АЕС

07.09.2016
Нещодавно низка ЗМІ, посилаючись на міністра енергетики і вугільної промисловості України Ігоря Насалика, повідомили, що на шiсть із 15 блоків українських АЕС постачатиме ядерне паливо не РФ, як було дотепер, а  японсько-американська компанія Westinghaus. При цьому прозвучало уточнення, що ці шiсть блоків уже відмовилися від російського і використовують лише паливо компанії Westinghaus. Виходить, що йдеться про 40% неросійського ядерного палива на українському ринку.
 
Без сумніву, міністр озвучив інформацію, яку підготували йому підлеглі фахівці-ядерники.
 
Така інформація приємна, обнадійлива і навіть смілива, зокрема тепер, у час російської агресії.
 
Водночас виникає низка професійних запитань.
 
Варто нагадати, що на найвищому рівні тему співпраці з постачання ядерного палива в Україну компанією Westinghaus обговорювали, і навіть уперше був підписаний двосторонній документ у 2008 році, під час зустрічі президентів України і США у Києві. До цього згадана компанія працювала в Україні у напрямку виготовлення дубліката російського ядерного палива для українських АЕС.
 
Але офіційна співпраця з виходом на конкретний результат була започаткована у 2008 році. З того часу проводилися експерименти з адаптації ЯП Westinghaus разом iз російським ЯП на двох блоках Південноукраїнської АЕС. Перенесення цього досвіду на інші блоки українських АЕС, за твердженням українських і закордонних фахівців-ядерників у 2008 році, можливе лише за умови додаткових експериментів саме на тих блоках.
 
Тепер iдеться про готовність двох блоків Південноукраїнської АЕС і чотирьох блоків Запорізької АЕС до використання ЯП компаніїWestinghaus без російського ЯП. Отже, треба думати, що екс­периментальна адаптація ЯП Westinghaus без російського ЯП на всіх згаданих блоках проводилася таємно, що само по собі викликає схвалення.