Симбіоз: синенькі та горіхи

07.09.2016
Симбіоз: синенькі та горіхи

Фаршировані баклажани з горіхами.

Дуже вдало поєднуються з горіхами баклажани. Інколи настільки вдало, що, здається, вони ростуть один задля одного. Баклажани, фаршировані горіхами, баклажанні рулетики з горіхами, баклажанні язички з горіхами, різноманітні салати і соуси — далеко не повний перелік цього «симбіозу». Слухаючи досвідчених господинь, утвердилася у власній думці, що особливих рецептів шукати й не потрібно, бо якраз iз цими продуктами можна дати волю фантазії. Головне — горіхи попередньо подрібнити, часто разом iз ними подрібнюється і зелень та часник. А баклажани перед приготуванням слід півгодинки потримати в підсоленій воді, вони і гіркоту віддадуть, і олію не вбиратимуть, а будуть ніжні і маложирні.
 
Скуштуйте баклажани з горіховою підливою. І неодмінно — з рідними чи друзями, будьте певні, такі синенькі сподобаються всім: і любителям ситних страв, і тим, хто притримується дієт. На 4 баклажани потрібно півсклянки горіхів, 2 столові ложки олії (дасте оливкову — чудово, але соняшникова також гідний конкурент), пучок петрушки, сік половини лимона, перець чорний мелений — дрiбка, сіль — за смаком. 
 
Очищені баклажани нарізати кружечками, посолити, дати полежати або просто опустити кружечки в солону воду. Через 10-15 хвилин обсушити баклажани на кухонному рушничку. Розігріти на сковороді олію й обсмажити баклажани з двох боків до зарум’янення. Для готування підливи товчені ядра горіхів з’єднати з дрібно нарізаною зеленню. Суміш заправити сіллю і перцем. Влити 2 столові ложки гарячої води та лимонний сік. Довести двічі до кипіння, а потім остудити. При подачі полити баклажани горіховою підливою.
 
І не пропустіть сезон синеньких, щоб приготувати рулетики. Вам знадобиться 4 баклажани, 2 зубчики часнику, 200 г волоських горіхів, сіль, 2-3 столові ложки майонезу (можна сметани чи йогурту), пучок зелені (петрушки, кінзи або кропу — на свій смак), чайна ложка меленого коріандру, олія для смаження. 
 
Синенькі після солоних ванночок розрізати на поздовжні скибочки товщиною не більше 5 мм. Обсмажити, присолюючи з двох сторін. Дати охолонути. Подрібнити зелень і горіхи, додати решту інгредієнтів, часник попередньо також слід подрібнити. Ретельно змішати, солити не потрібно, тому що баклажани під час смаження підсолювалися. Маса повинна вийти досить густої консистенції. На край баклажанової скибочки покласти столову ложку начинки і скрутити рулетиком. Викласти на тарілку, за бажанням прикрасити. Як варіант, можна разом iз начинкою загорнути в рулет маленький шматочок свіжого помідора чи солодкого перцю.
 
А фаршировані баклажани з горіхами запишіть у розділ «Святкові страви» відразу. І так само відразу починайте готувати, як тільки припасете 4 баклажани, 200 г твердого сиру, 200 г сметани, склянку горіхів і улюблені спеції (добре підходять трави італійської кухні, прованські трави або змішані сухі базилік, петрушка і м’ята).
 
Синенькі порізати поперек на 3-4 частини разом зi шкіркою, щоб вийшли брусочки висотою приблизно 4 см. Покласти їх у гарячу воду на 20 хвилин. Затим воду злити, баклажани обсушити і вирізати гострим ножем або ложкою серцевину, щоб вийшли маленькі стаканчики. Робити виїмки потрібно акуратно, щоб не прорізати стінки або дно. Горіхи очистити і подрібнити, сир дрібно натерти і змішати зі сметаною і горіховою масою. Додати в сирний крем спеції, трави і перемішати. Баклажанові стаканчики натерти зсередини сіллю і заповнити до країв начинкою. Деко змастити олією, помістити туди баклажани і випікати в розігрітій духовці близько півгодини при 180°С, поки не зарум’яниться верхній шар. Можна подавати гарячими або холодними як самостійну страву чи з будь-яким гарніром.