Стадіон «Арена-Львів» вкрав із бюджету понад 27 мільйонів гривень

14.09.2016
Стадіон «Арена-Львів» вкрав із бюджету понад  27 мільйонів гривень

Будiвля стоїть — оборудки розслiдують.

Без перебільшення, стадіон «Арена-Львів», побудований для футбольних баталій під «Євро-2012», що проходило в Україні, став золотим для бю­джету держави «завдяки» халатності (чи злому умислу) чиновників.
 
І йдеться лише про проектну документацію, кошторис якої мав би становити лише 10,6 млн. гривень — згідно з вимогами Державних будівельних норм України. Утім вартість проектно-вишукувальних робіт напередодні будівництва чомусь збільшилася аж більш ніж на... 27 млн. гривень.
 
Цю задачку з багатьма невідомими через чотири роки нарешті «розв’язали» завдяки проведеній інженерно-технічній експертизі. 
 
У першу чергу прокуратура звинувачує начальника філії держпідприємства «Спеціалізована державна експертна організація — Центральна служба Української державної будівельної експертизи» у Львівській області в тому, що він не перевірив проектну документацію на відповідність чинному законодавству України й затвердив позитивний комплексний висновок держекспертизи.
 
Згідно з чинним законодавством, за такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та штраф від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.
 
Узагалі грішать математично-роз­рахунковими незнаннями під час грандіозних будівництв чиновники багатьох країн. Зокрема, проекти й будівництва спортоб’єктів для 22-ї Зимової олімпіади, що пройшла в Сочі, коштували Росії 48 млрд. доларів, що явно не обійшлося без чиновницької корупції й розкрадання.
 
Адже, для порівняння, аналогічні ігри минулих років з’їли з бю­джетів інших країн набагато менші суми, зокрема: 7 млрд. дол. — Ванкувер-2010, Канада; 4,2 млрд. дол. — Турин-2006, Італія; 1,7 млрд. — Солт -Лейк Сіті-2002, США.
 
Тож, мабуть, добре, що зимова Олімпіада 2022 року пройде в Пекіні, а не в Україні (адже ми претендували на її проведення в Буковелі) й не дасть «заробити» українським корупціонерам за наш із вами рахунок. Щоправда, свої зусилля на боротьбу за право проведення Зимових олімпійських ігор у 2026 р. Україна таки хоче вибороти. Може, до того в нашій країні вже нарешті зникне корупція?!..