У селі на Херсонщині відкрили першу в Україні «сонячну школу»

14.09.2016
Енергозберігаючий навчальний заклад для дітей українським ентузіастам допомогли побудувати інвестори з Фінляндії. Двоповерхову будівлю у селищі Антонівка зводили майже два роки, але у нинішньому навчальному сезоні вона вже готова прийняти до своїх стін перших учнів.
 
Завдяки підтримці волонтерів із фінської благодійної організації, яка пропагує екобудівництво в усьому світі, спочатку розробили сучасний проект навчального закладу та підібрали персонал для установки дорогого устаткування. Всього ж у будівництво унікального навчального закладу на Херсонщині інвестори з України та Фінляндії вклали близько 60 мільйонів гривень.
 
«Потужні вітрогенератори забезпечать школу теплом в опалювальний сезон та прохолодою у літню спеку, — розповів член правління Фінської благодійної організації Валдеко Мікхейм. — А ось сонячні батареї, встановлені на даху будівлі, дадуть достатню кількість електроенергії. Поки що це єдина школа в Україні, побудована з урахуванням найновіших енергозберігаючих технологій, які тільки є у світі».
 
На зустрічі, що проходила в мерії Херсона, посол Фінляндії в Україні Юхані Тойвонен зазначив, що в його рідній країні «зелених» шкіл побудовано вже досить багато. Люди зрозуміли, що збірні будинки (саме за таким принципом побудована екошкола на Херсонщині) вельми зручні та відрізняються довгим терміном експлуатації, аж до 100 років. На думку міського голови міста Херсона Володимира Миколаєнка, досвід волонтерів із Фінляндії допоможе ентузіастам Херсонщини вже в недалекому майбутньому відкрити ще одну «зелену» школу, в селі Камишани. 
 
Донині енергозберігаючі технології на Херсонщині змогли самостійно освоїти лише у місті Гола Пристань, де вже більше двох років проводиться постійний енергомоніторинг всіх бюджетних закладів за рахунок коштів місцевого бюджету.
 
Гроші на цю перспективну справу виділила Херсонська обласна громадська організація «Регіональна рада підприємців» у партнерстві з Голопристанською міською радою. Тамтешній міський голова Олександр Бабіч підкреслив, що проект допоміг оптимізувати процеси споживання енергії та направити зекономлені гроші у раціональніше русло.