В Умані святкування іудейського нового року забезпечуватиме півтисячі поліцейських України та Ізраїлю

23.09.2016
До святкування в Умані нового 5777 року за іудейським календарем залишається уже менше двох тижнів. Це свято для хасидів, котрі приїдуть у древнє місто віддати шану і помолитися на могилі свого духовного лідера цадика Нахмана, припадає на 3-4 жовтня. 
 
Тож в Умані очікують прибуття більше 30-40 тисяч гостей з двох десятків країн світу. Як і в минулі роки, найбільше паломників буде, напевно, з Ізраїлю та Сполучених Штатів Америки.
 
Як повідомили «УМ» в Уманській міській раді, масовий заїзд хасидів розпочнеться вже з 27 вересня. І місто інтенсивно готується до цього, узгоджуючи питання, пов’язані з комфортним проживанням, харчуванням та безпекою прочан. 
 
Основні культові заходи традиційно проходитимуть у місцевій синагозі та на могилі Рабе Нахмана. Забезпечуватимуть тут порядок від 400 до 500 правоохоронців. Їм на допомогу можуть приїхати до десяти ізраїльських поліцейських. Їх перебування в Умані, як показує практика минулих років, досить ефективне. Бо хасиди, якщо проштрафляться, а деякі з них не завжди можуть похвалитися зразковою поведінкою, реагують на них, як малі діти на батька з дубцем. 
 
Територію, де безпосередньо перебуватимуть паломники, умовно поділено на шість дільниць, там діятиме сім контрольно-пропускних пунктів, розроблено більше сорока цілодобових маршрутів правоохоронців. Рух транспорту там буде перекритий.
 
Комунальні заклади, наголошують у міській раді, готові до роботи в екстремальному режимі і здатні вивозити «вагонами» те сміття, яке залишають після себе прочани. Аби зменшити навантаження на електромережу, Умань підготувала й електропідстанцію, котру включать при необхідності.
 
Харчування прочан буде організовано у кількох їдальнях. Є такі, де одночасно можна нагодувати більше 10 тисяч паломників. Торік, як розповідають уманчани, на харчування прочан пішло яловичини з більше як 145 корів. 

АПАРТАМЕНТИ

А житло для себе хасиди вже бронюють. Одні замовляють номери у місцевих готелях, ціна на добу в яких — від 200 гривень. Інші цілеспрямовано їдуть до знайомих господарів, у яких традиційно зупиняються щороку. Якщо вони оселяться у будинках на престижній уманській вулиці Пушкіна, з якої видно могилу цадика Нахмана, і це, вважається у хасидів, подарує вдалий рік, то за добу перебування у такій квартирі чи хаті треба буде викласти від 100 доларів.
 
Дехто з уманчан здає житло для цілої компанії прочан, на час святкування перебираючись до друзів або в село до батьків, тоді можна заробити від 1000 доларів і вище. Правда, після від’їзду гостей, котрі на період святкування й за холодну воду не беруться, бо їм «не можна», господарям довго доводиться приводити до ладу своє помешкання. Це відомо з практики минулих років, коли хасиди могли посмажити на балконі шашлик, зробити пожежу у під’їзді, запалювати вогнище у дворі або, гарно заклавши за комір, влаштувати бійку.