У середу українці писатимуть 16-й радіодиктант національної єдності

08.11.2016
У середу українці писатимуть 16-й радіодиктант національної єдності

Цього року диктант можна слухати і за допомогою додатку «Радіо Культура» на смартфоні. (Фото з сайту volynnews.com)

У середу у День української писемності та мови, україн­ці матимуть змогу написати Всеукраїнський ра­діо­диктант національної єдності.
 
Ця унікальна подія відбувається уже вшістнадцяте і має на ме­ті об’єднати всіх небайдужих навколо українського ­слова.
 
Для того щоб стати учасником, окрім бажання, ­необхідно мати аркуш паперу, ручку, радіоприймач, комп’ютер, планшет або телефон.
 
До речі, цього року диктант можна слухати за допомогою додатку «Радіо Культура» на смартфоні.
 
Тому, хто хоче взяти участь у щорічній події національного масштабу, потрібно завтра об 11-й налаштуватися на Перший канал Українського радіо, де почнеться годинна радіопрограма, y якій розкажуть про історію радіодиктанту, його учасників та умови написання. A вже за півгодини прозвучить власне текст. 
 
Укотре диктант диктуватиме доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, автор підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко.
 
До слова, текст диктанту — авторський і створений на замовлення Українського радіо спеціально до Дня мови.
 
Він налічує близько півтори сотні слів і складений відповідно до всіх приписів і норм українського правопису.
 
Минулого року авторський текст був присвячений п’ятнадцятій річниці Всеукраїнського­ радіодиктанту, a перед цим були текст про червону руту, львівського «кавовара» Юрія Кульчицького і про те, як українці почали пити каву тощо. 
 
Українське радіо запрошує всіх охочих не лише долучитися і написати диктант, а й стати своєрідними співорганізаторами акції: створити власний осередок диктанту — зібратися родиною, колективом чи організувати написання за місцем роботи або навчання, адже мета акції — не перевірка грамотності, а єднання.
 
Саме так два роки тому вчинили в Київському університеті імені Бориса Грінченка.
 
Тоді було встановлено рекорд — «Наймасовіший диктант на одній локації», який одночасно і в одній аудиторії писали 689 людей.
 
Організатори акції кажуть, що щороку отримують листи з диктантами як iз країн колишнього Радянського Союзу, так і з Канади, Аргентини, Франції, Швеції, Швейцарії, Бельгії, Великої Британії, Німеччини, а кілька років тому надійшов текст аж із Таїланду. 
 
Як географія написання національного диктанту не має меж, не має обмежень ні вік учасників, ні професія чи соціальний статус.
 
Пишуть школярі й студенти, медики та педагоги, військові та волонтери, депутати та зірки шоу-бізнесу. 
 
Так, головна редакторка головної редакції інформаційно-пізнавальних передач на Українському радіо Галина Дацюк пише диктант уже п’ятнадцять років.
 
Пані Галина каже, що українська мова для неї — це спосіб думання, житття і сприйняття світу.
 
«Цей диктант — наче різдвяна свічка, біля якої об’єднуються мільйони українців по всьому світу. Сьогодні диктант — це обов’язок, адже у постмайданному суспільстві та під час війни кожен iз нас повинен діяти на благо розбудови вільної та незалежної України», — коментує «УМ» Галина Дацюк. 
 
Кожен може надіслати диктант на перевірку на Українське радіо до 9-го листопада або звичайною поштою, або електронною. Паперові листи треба надсилати на адресу:  Хрещатик, 26, Київ-1, 01001; електронні — [email protected]. Підбиття підсумків і урочистий фінал акції відбудеться у грудні.