Кекси для Андрійка: у Львові продають випічку, щоб допомогти хворій дитині

23.11.2016
Кекси для Андрійка: у Львові продають випічку, щоб допомогти хворій дитині

Доброчинні кекси.

Розповідь Ромчика про трьох братів, один з яких — сам оповідач, старший — Юрчик, який захворів на тяжку хворобу і помер, і наймолодший — Андрійко, який сильно захворів і зараз у лікарні, не залишила байдужим нікого, хто її слухав.

Зараз у Львові триває збір коштів для 13-річного Андрійка Саса (волонтер Юрій Федечко, «Крила надії»).

Щоб врятувати хлопчика, з посильною допомогою долучилися фонди, доброчинні організації, школи і просто небайдужі люди.

В соціальних мережах клич про допомогу миттєво переріс у реальні справи — благодійні виступи, спортивні заходи, змагання, кошти з яких переказуються на лікування.

Не залишилися осторонь і господині, які також вирішили перераховувати гроші з продажу своїх смаколиків на лікування Андрійка. 
 
«Ми з мамою вирішили пекти смачні кекси — шоколадні і лимонні з вишнею, покриті шоколадом. Один кекс — 20 грн. (5 грн. залишаємо за продукти, 15 грн. перерахуємо для Андрійка; відзвітуємо... Чекаємо ваших замовлень, щоб разом допомогти хлопчику жити!» — написала львів’янка Ірина Лунь, і за цими словами посипалися чеки з перерахуваннями і пропозиції скуштувати доброчинні смаколики.
 
Кожен може приєднатися до доброї справи. Як відомо, добро повертається сторицею і доброчинність творить чудеса. І навіть з допомогою звичайних кексів! Ці тортики в мініатюрі по-своєму гарно випече кожна господиня, бо насправді часу це займає небагато, особливих умінь не потребує, хіба що — особливо в даному випадку — любові й щирого бажання допомогти дитині одужати. 
 
А рецептів кексів якраз дуже багато! Щоб випекти, приміром, вершкові кексики, потрібно 200 г масла кімнатної температури, 1,5 склянки цукру, ваніль, цедра, 3 яйця, 350 г борошна, 10 г розпушувача, по 0,5 чайної ложки соди і солі, 240-250 г кефіру. Можна запросто замінювати останній інгредієнт сметаною або сиром, розведеним із кефіром, або молоком iз лимонним соком, або йогуртом. Ще додають будь-які фрукти сезону (виноград, обліпиха, журавлина, яблука, груші, банани, ківі, помаранчі), можна на власний смак обирати їх пропорції. Головне — дотримуватися потрібної консистенції тіста: воно має бути, як густа сметана. І не забудьте посипати горіхами або цукром iз корицею. Духовку потрібно розігріти до 180 градусів.
 
Починаємо чаклувати над тістом. Масло з ваніллю і цукром збити міксером, додавати по одному яйця, а вже потім додати всі інші інгредієнти, поступово розмішуючи до однорідної густенької маси. Застелити форму пергаментним папером, змастити маслом, вилити половину тіста, викласти яблука (чи інші ягоди-фрукти), посипати цукром-корицею, далі — друга половина тіста, посипати горіхами або цукром із корицею. Пекти 50 хвилин.
 
Ще цей дуже смачний — ромовий. Потрібно: 200 г масла, 200 г цукру, 4 яйця, пакетик ванільного цукру, 125 г молотих ліщинових горіхів, 200 г борошна, по чайній ложці соди та кориці, 2 столові ложки какао, 5 великих яблук, 3 столові ложки рому чи коньяку. Для глазурі — 100 г молочного шоколаду.
 
Збити масло з цукром, додати яйця і добре збити. Додати всі сухі інгредієнти. Яблука почистити,потерти на крупну тертку, додати до них ром і перемішати. Додати яблука в тісто. Перелити тісто у змащену форму і випікати годину при температурі 180 градусів.
 
«А зі всіма разом, що відгукнулись допомогти, 11 540! Всі разом — сила! Вірю, що тих, що прочитали і тихенько перекинули на картку мами, теж немало!!!» — написала ініціаторка допомоги смаколиками Ірина Лунь 18 листопада. Долучайтеся! Творити добро — найкраща місія на землі!
 
Інформація для тих, хто бажає допомогти. Хлопчикові потрібна пересадка кісткового мозку. На жаль, серед рідних Андрійка не знайшовся родинний донор, тому сім’я шукає кошти на операцію за кордоном, пошук клініки ще триває, попередньо названа вартість операції 150 000 євро. Для сім’ї Сас ця сума просто непідйомна. 
Хлопчик та його сім’я дуже сподіваються на допомогу.
 
Контактний телефон мами: пані Ніна — 093-758-40-53
волонтерська підтримка, Катя — 067-310-10-12.