Під Каневом у родини екс-глави СБУ Валерія Хорошковського забирають 40 га лісу

15.12.2016
Під Каневом у родини екс-глави СБУ Валерія Хорошковського забирають 40 га лісу

Землі Хорошковського нині огороджені парканом. (novosti.chernovtsy.ua)

Прокуратура Черкаської області звернулася з позовом до суду про скасування розпорядження Канівської райдержадміністрації та витребування з протиправного володіння сім’ї Валерія Хорошковського 40 га земельних ділянок, укритих лісами.
 
«Аналогічний позов, щодо земель площею 26 га, прокуратурою області було подано і в листопаді. Позовна заява перебуває у провадженні Канівського міськрайонного суду», — повідомили «УМ» у прес-службі черкаської обласної прокуратури.
 
За словами правоохоронців, підставою для таких судових позовів стало виявлення прокуратурою злочинної схеми виведення державних земель лісового фонду у приватну власність членам родини колишнього високопосадовця Валерія Хорошковського. 
 
У прокуратурі кажуть, що для незаконного оформлення земельних ділянок зловмисники спеціально підшукували жителів області, яких умовляли до «співпраці». Знайшли аж 46 осіб.
 
І у лютому 2005 року, за сприяння керівництва районного відділу земельних ресурсів, Канівська РДА своїм розпорядженням безоплатно передала цим «лівим» громадянам 66 га земель лісогосподарського призначення в адміністративних межах Бобрицької сільської ради. 
 
 
«Таким чином зазначені ділянки було розподілено на підставних осіб iз метою подальшого перепродажу їх зацікавленим особам. Після злочинних маніпуляцій, землі, розташовані єдиним масивом, були придбані Хорошковським та його родичами», — пояснюють у прокуратурі Черкаської області.
 
За словами прокурорів, на цей час у власності родини Валерія Хорошковського на території цієї сільської ради назбиралося 66 га земель, незаконно наданих для ведення особистого селянського господарства.
 
І це при тому, наголошують прокурори, що  Закон України «Про особисте селянське господарство» визначає, що для ведення такого господарства використовують земельні ділянки розміром не більш як 2 га. 
 
Черкаські прокурори також з’ясували, що поза увагою чиновників Канівської райдержадміністрації та районного відділу земельних ресурсів залишилося й те, що вказані землі входили до складу лісового масиву, щодо використання та розпорядження якими законодавством передбачено певні обмеження.
 
«Прокурорами та слідчими для викриття злочинної схеми проведено кропітку роботу та здобуто низку вагомих доказів, що надали можливість вжити заходів для повернення у державну власність незаконно відчужених земель», — пояснюють у прокуратурі Черкаської області.
 
До речі, за такі маніпуляції із землею прокуратура області розпочала ще й кримінальне провадження щодо зловживання владою колишнього начальника Канівського районного відділу земельних ресурсів, що спричинило розбазарювання з державної власності земель лісового фонду загальною вартістю понад 25 млн. грн.