Харківщина посіла друге місце після Дніпра за кількістю воїнів-контрактників

04.01.2017
Військкомати Харківського регіону у 2016 році підписали контракт на військову службу з 3300 добровольцями, які висловили бажання професійно захищати Батьківщину. За інформацією медіа-центру МО України в місті Харкові, більше призовників-контрактників виявилося тільки на Дніпропетровщині, але при цьому область встановила свій власний рекорд.

«За рік, що минув, до війська ми направили рекордну за всю історію незалежної України кількість воїнів-контрактників, або приблизно стільки, скільки впродовж останніх 10 років, — повідомив військовий комісар Харківського обласного військового комісаріату полковник Юрій Калгушкін. — При цьому кожен четвертий має досвід участі у бойових діях. Тобто лави нашого війська поповнилися підготовленими воїнами. Зауважу, що зі зміцненням соціальних гарантій, передбачених для професійних військових, харків’яни стали більше цікавитися армійським життям». Для порівняння, у 2015 році контракт на службу в ВСУ підписали усього 635 мешканців регіону.
 
Інший рекорд установили жінки. Якщо раніше до війська записувалися 35—40 харків’янок на рік, то у 2015-му і 2016 роках службу за контрактом обрали відповідно 116 і 224 представниці прекрасної статі. За словами полковника Калгушкіна, армія стала привабливою не лише завдяки підвищенню соціальних стандартів, а й вдалій інформаційній кампанії, що підняла в суспільстві престиж військових професій. 
 
До речі, зміцнення Збройних сил позитивно вплинуло і на загальний настрій жителів прифронтового регіону. За інформацією політолога Ігоря Поліщука, озвученій сайтом Kharkiv Today, жителі області вже остаточно визначилися зі своєю українською ідентичністю, тому привид так званої «русскої весни» над Харковом більше не висить.

«Реальних прихильників цієї ідеї у 2014 році було відсотків 17, наразі — не більше 10, але вони пасивні і симпатизують проросійським ідеям десь на кухні, — запевнив пан Поліщук. — Харків остаточно себе ідентифікував з Україною. Наша слобожанська українськість дуже м’яка, не носить активних форм, але напрочуд стійка».