Вибився із системи: у юриста бійців АТО та волонтерів забрали адвокатську ліцензію

26.01.2017
Юрист із 25-річною практикою Анатолій Тарасенко має репутацію фахівця, який захищає у судах Харкова українських патріотів.
 
Саме тому рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури області припинити дію його ліцензії на три місяці викликало неабиякий резонанс.
 
«Мене позбавили права займатися адвокатською діяльністю з подачі судді, який виніс вирок — 4 роки позбавлення волі для одного з патріотів України, — пояснив ситуацію сам потерпілий. — Цей вирок було скасовано і справу закрито. Суддя написав скаргу — і от сьогодні я вже не адвокат». 
 
Як з’ясувалося, автором скарги був один із суддів Ізюмського районного суду Харківської області, що веде резонансну справу «краматорських прокурорів».
 
Адвоката він звинуватив у тому, що той не приходив на засідання, затягуючи процес.
 
Колеги Анатолія Тарасенка, за його словами, розглянули суддівське подання таємно, тому він дізнався про їхнє рішення лише через п’ять днів. Ні його особиста думка, ні думка його клієнтів враховані не були.
 
«Вони не мене позбавили свідоцтва, — спересердя заявив юрист. — Вони проігнорували людей, які чекають допомоги адвоката». Наразі йдеться про два десятки осіб. 
 
У свою чергу, активісти в соцмережах повідомили прізвище підзахисного пана Тарасенка, якому вдалося скасувати вирок ізюмського судді через апеляційну скаргу. Йдеться про рівненського волонтера Володимира Панкевича.
 
Припускають, що адвокатську ліцензію могли забрати й за підтримку на судових процесах багатьох «айдарівців», а також відомого борця з прокурорською мафією Олександра Ружанського.
 
«Це показник того, що ми три роки топчемося на місці, — резюмував відомий харківський волонтер Роман Донік. — Я знаю, що Тарасенко не відмивав гроші, не брав хабарі, не відбирав бізнес. А ось судді, з подачі яких це зроблено, брали, відмивали, легалізували, відбирали. І мені складно говорити, але це показник того, що все, що відбувається в країні, — це косметичний ремонт, який може бути відмінений рішенням суду в інтересах окремих людей, а не закону».