Спочатку до Парижа...

14.02.2017
Спочатку до Парижа...

Олівія Джонс теж мітила в президенти Німеччини.

Минулої неділі Федеральні збори Німеччини з першої спроби обрали новим президентом країни 61-річного Франка-Вальтера Штайнмайєра, недавнього гласу МЗС та найпопулярнішого німецького політика. До складу Федеральних зборів входять 630 депутатів Бундестагу та стільки ж депутатів парламентів 16 німецьких земель. Кандидатуру Штайнмайєра на посаду президента ФРН висунула канцлер Ангела Меркель. У підсумку, на спеціальному засідання Федеральних зборів вже в першому турі її підтримали 931 (75%) з 1260 законодавців. 
Із чотирьох конкурентів Штайнмайєра найкращий результат показав кандидат лівих — безпартійний соціолог Крістоф Буттервегге, якай заручився підтримкою 121 депутата зборів. Інші три кандидати набрали 10, 25 і 42 голоси. Пікантності виборам додало те, що в них брала участь відома трансвеститка Олівія Джонс. Справжнє ім’я цього 47-річного чоловіка двометрового зросту — Олівер Кнобель, але ця особа вважає себе жінкою. Він (чи вона) репрезентував Партію зелених. Особа в країні дуже популярна завдяки частим появам на телебаченні та в інших ЗМІ. На з’їзд Олівія прибула в інвалідному вiзку, бо нещодавно перенесла операцію з вкорочення ніг на шість сантиметрів «для більшої жіночності». З трансвеститом-страждальником охоче сфотографувалися й Ангела Меркель, і Франк-Вальтер Штайнмайєр. 
Франк-Вальтер Штайнмайєр ще 25 січня повідомив журналістам, що залишає свою посаду міністра закордонних справ і йде в президенти. 27 січня його відставку оформили офіційно. Він уперше очолив міністерство закордонних справ Німеччини у 2005 році. Те, що Штайнмайєр може претендувати на найвищу політичну посаду в країні, багато оглядачів припускали вже давно. Зрештою, під час своїх численних зарубіжних поїздок (на чолі МЗС він долав близько 400 тисяч кілометрів на рік) урядовець завжди поводився по-президентськи. До того ж як справжній дипломат, він постійно націлений на пошук компромісів. Країнами, які найчастіше відвідував пан Штайнмайєр iз 2013 року, були США і Україна (по дев’ять разів), у Росію він приїжджав сім разів. Брав участь у зустрічах «нормандської четвірки» для врегулювання конфлікту на Донбасі. Президент України Петро Порошенко на сторінці у «Твіттері» привітав його з обранням та назвав «великим другом України».
Посада президента у Німеччині переважно церемоніальна, але він представляє країну за кордоном та має велику моральну вагу. Штайнмайєр на посаді глави МЗС вважався прихильником ідеї послаблення санкцій щодо Росії. Вже після обрання новий глава ФРН заявив у неділю, 12 лютого, в ефірі телеканалу німецького телебачення ZDF, що має намір шукати діалог iз Росією та Сполученими Штатами. Нині формується «новий порядок міжнародних відносин», розвиваються нові відносини між Москвою і Вашингтоном, перебіг яких нині складно передбачити, наводить слова Штайнмайєра «Німецька хвиля». Тим більше що Штайнмайєр називав тоді ще кандидата в президенти США Дональда Трампа «проповідником ненависті» — вельми нехарактерне висловлювання для дипломата, якого багато хто вважає стриманим бюро­кратом.
На запитання про те, чи має він намір, на відміну від свого попередника Йоахіма Ґаука, здійснити візит до Росії, Штайнмайєр відповіді не дав, але сказав, що не можна відмовлятися від діалогу «навіть зі складними партнерами». Він також додав, що втручання у зовнішню політику не є його завданням. Одразу після оголошення результатів голосування делегатів Федеральних зборів у неділю російський президент Володимир Путін привітав Штайнмайєра з обранням і запросив здійснити візит до Росії. При цьому Путін наголосив, що зацікавлений у продовженні конструктивного діалогу з актуальних питань, повідомила прес-служба Кремля.
Якщо в минулому «складні партнери з переговорів» Німеччини були переважно на Сході, то нині існують труднощі й у трансатлантичних відносинах, вважає Штайнмайєр. Зокрема, складних перемовин він очікує з новим главою Білого дому Дональдом Трампом. Водночас новообраний президент Німеччини додав, що, на його думку, концепція зовнішньої політики нового американського уряду ще незрозуміла. Штайнмайєр також повідомив, що здійснить свій перший візит на президентській посаді до Франції.
Франк-Вальтер Штайнмайєр вступить на посаду 19 березня. Він замінить у президентському кріслі Йоахіма Ґаука, чий п’ятирічний термін повноважень офіційно завершується 18 березня.