«Темна» від уряду

17.02.2017
«Темна» від уряду

Вагони з антрацитом стали в Українi не лише економiчним, а й полiтичний аргументом.

Уряд таки відреагував на блокування залізничних колій, якими в Україну могли би рухатися ешелони з вугіллям з ОРДЛО. Позавчора ввечері Кабмін провів екстрене засідання, на якому ухвалив запровадження надзвичайного стану у вітчизняній енергетиці. 
Крайніми Прем’єр-міністр Володимир Гройсман прогнозовано зробив блокувальників. «Я вважаю, що блокада вугілля — це злочин. Про інше не беруся судити», — заявив очільник уряду і ще раз закликав активістів зняти блокаду. А поки бійці добробатів та їхнi однодумці в думках і публічно показали панові Гройсману велику дулю, Кабмін приступив до реалізації постанови «Про реалізацію тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії». 
Надзвичайні заходи, за словами міністра енергетики Ігоря Насалика, передбачають визначення допустимого рівня зниження резерву енергогенеруючих потужностей. Для компанії «Укренерго» це означатиме, що для економії вугілля підприємства працюватимуть, використовуючи мінімальну кількість обладнання. Компанія має встановити ліміт для кожного енергоблока ТЕС, враховуючи кількість вугілля на своїх складах. 
Нововведення очікуються і на атомних станціях: для «Енергоатома» розроблять спеціальні графіки роботи, яких на АЕС мають чітко дотримуватися, окрім того, компанія має бути готовою у будь-який момент розвантажити свої енергоблоки. У період надзвичайного стану атомні станції забезпечать енергопостачання вночі й до 70-80% покриють споживання електроенергії вдень. Решту енергії мають надати гідроелектростанції, а також ТЕС, що працюють на газовому вугіллі. Відтак, як вважає влада, споживання антрациту має скоротитися на 20%. 
Плюс для влади у цій ситуації — відхід від усталених правил гри у галузі. «Ми переходимо у ручне управління. Відходимо від цінових заявок», — профільний міністр озвучив нові правила роботи, про які мріє чи не кожен посадовець. 
Неприємний сюрприз для населення, тобто для нас iз вами: міністр Ігор Насалик таки заявив про можливість віялових відключень електроенергії. «Для того щоб збалансувати виробництво і споживання електроенергії», — пояснив чиновник. Досвідчений Прем’єр Гройсман, втім, намагався згладити прямолінійність свого колеги, — і запевнив український народ, що відключення світла будуть лише у крайніх випадках. «І то ми інформуватимемо про це завчасно», — очільник Кабміну зробив ще один реверанс у бік цього самого народу. При цьому пообіцяв: віднині головний український міністр Володимир Гройсман переходить на безсонний режим і займатиметься енергетичними проблемами цілодобово. «Я займатимуся цим питанням 24 години на добу», — сказав він. Треба думати, Прем’єр також долучиться до ручного управління сектором. 
Безпосередньо займатися відключенням міністри доручили «низам»: передали доручення головам облдержадміністрацій разом з головами обленерго розробити план-графік споживання. «Для того, аби зменшити навантаження саме у пікові години», — сказав міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко. Така ініціатива вже спричинила гостру критику уряду з боку енергетичних експертів, які заявляють: створення подібних графіків є святим обов’язком уряду. Тобто його енергетичного блоку. І перекладати неприємну частину обов’язків на інших, залишивши собі лише «ручне управління», є не зовсім коректно. 
На Дніпропетровщині, Київщині, Полтавщині, Сумщині і Чернігівщині засідання цих штабів уже відбулися. На черзі інші регіони. Тим часом у кулуарах уряду все голосніше починають лунати думки, що у зв’язку із важкою ситуацією в енергетичній галузі можна було би злегка підняти тарифи... Офіційно державні чиновники на цю тему поки говорити не наважуються. Але якщо такі розмови почнуться, то вся картина з постачанням «сірого» вугілля, «Роттердамом+» та блокуванням однієї із колій складеться у дуже цікавий пазл.